BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,82
ALTIN 2.442,58
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Zamcı vekillere böyle rest çekti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gündeme ilişkin basın toplantısı düzenledi ve zamcı vekillere bu sözlerle rest çekti

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önce milletvekillerine gece yarısı operasyonuyla yapılan yüksek orandaki zamma onaylamayan Cumhurbaşkanı Gül'e teşekkür etti, sonra da o yasaya onay veren 216 milletvekiline seslendi:

"O 216 milletvekiline sesleniyorum hangi gerekçeyle evet dediniz, vazgeçecekseniz hangi gerekçeyle vazgeçeceksiniz onu da çıkıp söyleyin. Cumhurbaşkanı doğrusunu yapmıştır"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazetelerin ve televizyonların Ankara temsilcileri ve haber ajanslarının yöneticileriyle kahvaltıda bir araya gelerek gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

İşte Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları:

CUMHURBAŞKANI PARLAMENTONUN İTİBARINI KURTARDI

Sonderece olumlu buldum ve Cumhurbaşkanı Gül'ü yürekten kutluyorum. Milletvekili aylıklarına ve emekli aylıklarına zam yapılması hep dikkat çekmiştir. Çünkü bu tür zamlar hep geceyarısı operasyonlarıyla yapılmıştır. Bu bizde hep böyle yapılmıştır. 90 yıllık parlamentoda bunun yapılması bizi rahatsız ediyor. Zam yapılacaksa, Başkanlık divanı oturur, hangi gerekçelerle zam yapılmasını inceler ve yasayı sunar, Parlamento karar verir. Eğer siz 1 lira bile halktan saklayarak geceyarısı zam yaparsanız olmuyor.

90 yıllık parlamento geleneği olan bir Meclis'te biz neden zam yapılacaksa hep gece yarısı ek önergelerle oluyor bu iş. Bizi rahatsız eden bu. Sayın Cumhurbaşkanımız parlamentonun itibarını iade etmiştir. Şimdi göreceğiz kim evet diyor kim hayır diyor.

O 216 milletvekiline sesleniyorum hangi gerekçeyle evet dediniz, vazgeçecekseniz hangi gerekçeyle vazgeçeceksiniz onu da çıkıp söyleyin. Cumhurbaşkanı doğrusunu yapmıştır.

TÜRKİYE BAĞIMLI HALE GELDİ

Avrupa Rusya'ya bağlı olmamak için çaba harcıyor, bizim yönetcilerimiz ise nasıl Rusya'ya daha fazla bağımlı hale geliriz bunu düşünüyor.Bu kadar bağımlı olan başka bir ülke yok. Nasıl bir yönetim anlayışıdır anlamakta zorlanıyor mu.

ORTADOĞU KARIŞACAK

Ortadoğu politikamızın yanlışlığı önümüzdeki günlerde daha net olarak ortaya çıkacak. Kerkük Lazkiye boru hattının açılması birkaç haftalık bir iştir. Biz Irak'la da ilişkileri bozduk. Hepimizin sorumlulukları var. Anamuhalefet partisi olarak bizim sorumluluğumuz olası riskleri halka anlatmak. 

35 KÖYLÜ İÇİN ÖZÜR GELMETİ

Ama medyanın da sorumluğulu var. Özgür medyanın olmadığı yerde halkın haber alma hakkı kısıtlanıyor. Halk özgürce haber alamıyor. Çok sıcak bir gelişme, 35 yurttaşımız yaşamını yitirdi. Hala hükümetten bir ses yok. Bakanı bölgeye gitmedi. Genelkurmay'ın açıklaması istihbarat aldık. Kim verdi bu istihbaratı. Heralde bir yetkili çıkıp bunu soracaktır. Kendi ülkesinde istihbaratı kaos yaşayan bir ülke, nasıl olurda Ortadoğu'da güçlü bir ülke olabilir. Yabancı istihbaratçıların cirit attığı bir ülke haline geldi Türkiye.

İÇİŞLERİ BAKANI FACİA

Bir İçişleri Bakanı var ayrı bir facia. Israrla görmezden geliniyor. Şiirle terör üretilirmiş, ressamlar yaparmış, tuvale yansırmış bu. Nasıl bir iştir bu. Samimi söylüyorum ne Hitler ne de Mussolini böyle düşünmemiştir. CHP yönetiminde bir içişleri bakanı böyle konuşsaydı yer yerinden oynamıştı. Gerçek demokraside böyle bir bakan olabilir.

Hitler ve Musollini bile İçişileri Bakanı gibi düşünmüyordur. Bunları söyleyen bir İçişleri Bakanı koltukta oturabilir mi. Başbakan bir heykelin yıkılışına karar verebiliyor. Hangi çağdaşlıktan bahsedebiliriz.

VALİLER İKTİDARIN ADAMI OLDULAR

CHP yönetiminde bir bakan çıkıp sizde arama yapacaklar önlem alın denseydi, yer yerinden oynamıştı. Bunları dile getirdik suçlu yine biz olduk. Bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Biz çağdaş normların esas alınarak bu ülkenin yönetilmesini istiyoruz. İktidar erkinin, iktidar baskısını toplumun her kesimine yaymasını istemiyoruz. İktidar yoğunlğunn olduğu yerde demokrasi olmaz. Tarafsız kurum kalmadı zaten. Valiler, kaymakamlar iktidarın adamı oldular.

CHP İTİRAZ ETMEDİ DEMEK DOĞRU DEĞİL

Biz emekli milletvekilleri arasındaki farklılıkların giderilmesine evet dedik. Eski yeni meclis başkanları arasındaki farkın giderilmesine, milletvekili maaşlarının Cumhurbaşkanı maaşına endekslenmesine evet dedik. Bunlar yanlış anlaşılıyor.

İkinci olay, ek önergeyle, milletvekillerinin maaşını yüzde 60 artıran ek önergeye temsilci vermedik. Hayır oyu verdik. O kabul edildiği için. Tasarının tümüne hayır oyu vermek zorunda kaldık. CHP'liler evet dediler diyorlar. Biz birinci bölüme değil, birinci bölüme evet dedik. 

CHP'YE ELEŞTİRİLERE YANIT

Baskıcı olunursa, despot olunursa lider olunabilirmiş. O zaman gidelim bir mafya lideri bulalım en iyi Başbakan o olur. Siz niye AKP'ye benzemiyorsunuz diyorlar? Bunu nasıl diyebilirsiniz. AKP'de demokrasi mi var, demokrasi anlayışı mı var? CHP yönetiminde bir İçişleri Bakanı böyle söylese yer yerinden oynardı. Bir bakan 'Arama yapılacak' diye önceden haber verseydi yer yerinden oynardı. Çağdaş normlarla ülkenin yönetilmesini istiyoruz. Ülke sağlıklı bir tartışma içinde yönetilsin."