BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Şırnat'ta öldürülenlerin yönleri değiştirildi

BDP lideri Selahattin Demirtaş Irak sınırında öldürülen sivillerin yollarının askerler tarafından kapatıldığını ve sınırı geçemeyen grubun uçaklarla bombalandığını ileri sürdü.

Abone ol

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Şırnak'ın Uludere ilçesinde PKK'lı zannedilerek öldürüldükleri iddia edilen sivillerin önlerinin bölgedeki askerler tarafından kesilerek yönlerinin değiştirildiğini ardından da uçaklarla bombalandığını ileri sürdü.

BDP Eş Başkanı Demirtaş, ANKA haber ajansına yaptığı açıklamada, "Yaklaşık 50 kişiden oluşan bir grup köylü köylerine ulaşmak üzereyken karakol görevlileriyle karşılaşmış. Görevliler 'buradan geçmeyin' diyerek başka bir yol göstermiş. Köylüler o yola girdikten bir süre sonra uçakların bombalı saldırısına uğramışlar" dedi.

Türkiye'de hükümet de Irak sınırı yakınında düzenlenen hava saldırısında ölenlerin sivil olduklarını dün akşam saatlerinde yapılan açıklama ile kabul etmişti.

Çelik: Operasyon kazası, sorumlular cezalandırılacak

Adalet ve Kalkınma Partisi Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, 35 kişinin öldürülmesinin örtbas edilmeyeceğini, "Ölen 35 kişinin terörist değil sigara kaçakçısı olduğunu" belirterek "Burada varsa bir operasyon kazası vardır ve sorumluları mutlaka cezalandırılacaktır" şeklinde konuştu.

Olayı ''nahoş ve son derece üzüntü verici'' diye niteleyen Hüseyin Çelik, ölenlerin yakınlarına başsağlığı dilediklerini de söyledi.

Genelkurmay Başkanlığı dün öğlen saatlerinde yaptığı basın açıklamasında bombalanan bölgede sivil yerleşimleri olmadığını iddia etmiş, insansız hava araçlarıyla elde edilen istihbarat üzerine başlatılan hava operasyonunda ölenlerin sivil olduğunu belirtmemişti.

Encü: Karakol Irak'a gidip geldiğimizi biliyordu

Ölümlerin ardından bölgeye giderek ön izleme raporu hazırlayan İnsan Hakları Derneği ve Mazlum-Der heyetleri de bombardımandan sağ kurtulan Hacı Encü adlı kişinin ifadelerine yer veren bir rapor hazırladı.

Raporda Encü'nün "40-50 kişilik bir grupla birlikte mazot ve gıda maddesi getirmek üzere, yine bu sayıda katırla beraber sınırın Irak tarafına geçtik. Karakola özellikle bir bilgilendirme yapmadık ancak gidip geldiğimizi zaten biliyorlardı" dediği aktarılıyor.

Rapora göre, insansız hava aracının sesini duyduklarını da belirten Encü, "Ancak sürekli gidip geldiğimiz için yolumuza devam ettik." diyor ve tam sınırda olan köyün yaylasına vardıklarında yaylanın askerler tarafından tutulduğunu gördüklerini, sınırı geçemedikleri için sıkıştıklarını ve bu sırada uçaklar tarafından bombalandıklarını söylüyor.

Öldürülenlerin PKK militanı olduğu zannıyla bombalandığını kaydeden Çelik, ancak daha sonra bu kişilerin büyük çapta sigara kaçakçılığıyla uğraşan insanlar olduğu tespitine varıldığını belirtti.

BDP lideri Demirtaş ise bölge karakollarının köylülerin kaçakçılıkla geçindiklerini bildiklerini söyledi ve "Karakoldakiler de her şeye hakim, biliyorlar" şeklinde konuştu.

Erdoğan'a Esad'lı eleştiri

Üç günlük yas ilan eden Barış ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı Demirtaş saldırıyı ''aleni bir katliam'' olarak niteledi ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Suriye lideri Beşar Esad’ı hedef alan sözlerini hatırlatarak, ''Kendi halkını katleden yönetimin meşruiyeti yoktur.'' dedi.

Demirtaş daha önceki açıklamasında ise olaya tepki gösterilmesi için eylemler düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu.

Ölenlerin çoğunluğunun, Ortasu köyündeki gönüllü köy korucularının çocukları olduğu belirtiliyor.