BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Kuzey Kore: Hiçbir şey değişmeyecek

Kuzey Kore, Kim Jong-il'in ölümünün ardından ülkenin dışarıya bakışında herhangi bir değişiklik beklenmemesi uyarısında bulundu, 'kukla' olarak nitelediği Güney Kore liderliğini de muhatap almayacağını açıkladı.

Abone ol

Kuzey Kore, uluslararası topluma Kim Jong-il'in ölümünün ardından ülkenin dışa bakışında herhangi bir değişiklik beklememeleri uyarısında bulundu.

Devlet medyası tarafından Ulusal Savunma Komisyonu'na atıfla aktarılan mesajda, ''Güney Kore'deki kukla grup da dahil olmak üzere aptal siyasetçilerin bizden herhangi bir değişim beklememelerini ilan ediyoruz'' dendi.

17 Aralık'ta kalp krizi sonucu öldüğü açıklanan Kim Jong-il, 1994'te babası Kim il-sung'un ölümünün ardından ülkeyi yönetiyordu. Kim Jong-il liderliğinde Kuzey Kore'nin kaynakları orduya aktarılmış, Pyongyang iki nükleer deneme gerçekleştirmişti.

Oğlu Kim Jong-un da, babasının ölümü ardından ''parti, devlet ve ordunun yüce lideri'' olarak ilan edilmişti.

Kuzey Kore'nin komşuları ve uluslararası toplum lider değişikliğinin rejimin dünyayla ilişkilerinde bir değişim yaratıp yaratmayacağını anlamaya çalışıyor.

Ülkenin en yüksek karar alma makamı olan Ulusal Savunma Komisyonu'nun açıklamasında Kuzey Kore'nin, Güney Kore lideri Lee Myung-bak'ı muhatap almayacağının altı çizildi.

Lee Myung-bak, Kuzey'e yapılacak yardımı ülkenin nükleer silahlardan arındırılması koşuluna bağladığı için Pyongyang'ı öfkelendirmişti.

Komisyon ayrıca Seul'un Kim Jong-il için başsağlığı dilemek üzere sadece iki kişiye Kuzey'e geçme izni vermiş olmasını ''affedilmez'' olarak niteledi.

Bölgesel kaygılar artarken Washington üst düzey bir diplomatını Kuzey Kore'deki durumu görüşmek üzere Uzak Asya'ya gönderiyor.

Kurt Campbell'in 3-7 Ocak günleri arasında Pekin, Seul ve Tokyo'yu ziyaret etmesi bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un Doğu Asya ve Pasific'ten sorumlu yardımcısı olan Campble Kim Jong-il'in ölümü ardından bölgeyi ziyaret eden en üst düzey ABD'li yetkili olacak.

Öte yandan, ABD ve Güney Kore savunma bakanlarının da Kore yarımadasına ilişkin konuları bir telefon görüşmesinde ele aldıkları açıklandı.