BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,71
ALTIN 2.509,76
HABER /  POLİTİKA

Zaman yazarına göre İstanbul'u kim alacak

İstanbul'u Topbaş mı alır, Sarıgül mü? İşte Zaman yazarına göre bu sorunun cevabı...

Abone ol

Zaman gazetesi yazarı Etyen Mahçupyan "İstanbul'u kim alacak" başlıklı yazısında Kadir Topbaş ve Mustafa Sarıgül'ün alabileceği oy potansiyellerini analiz etti.

Bu sefer farklı bir yerel seçim yaşayacağız. Gezi sonrasında büyük çapta boşa çıkan hayallerin yerini şimdi Sarıgül'ün muhtemel seçim galibiyeti dolduruyor ve sol/liberal aydınların bayraktarlık yapıp yapmama kararı vermek durumunda olacakları bir kampanyaya doğru ilerliyoruz. 

Saha çalışmaları yapmakta olan şirketler bu ‘hasreti' değerlendirmek üzere çoktan işe el atmış durumda. Bazılarına göre hâlâ Topbaş ile Sarıgül arasında on puan fark var. Ama başkaları Sarıgül'ün Topbaş'ı iki puan geçtiğini öne sürüyor. Üstelik her iki grup da araştırmaların ‘bilimsel' olduğu iddiasında... Eğer bilimselliği teknik kriterlere uygunluk olarak yorumlarsanız, iki taraf da haklı… Ama niteliksel ve siyasi arka planla birlikte ele aldığınızda taraflardan sadece biri haklı.

Bunun bir yerel seçim olduğunu öne sürerek ikinci yolun doğru olduğu söylenebilir. Ne var ki o seçimde Kılıçdaroğlu faktörü vardı ve CHP'nin oyunu 30'dan 37'ye taşımıştı. Oysa bugünün Kılıçdaroğlu'nun CHP'si yeniden 30'larda… Sarıgül CHP'yi bir önceki yerel seçim noktasından değil, bugünden öteye taşımak zorunda.

Dolayısıyla Sarıgül'lü CHP'nin yüzde 40'a çıkabileceğini öngörebiliriz. Ama 47'ye değil. Topbaş ise bugün için AKP oyunun üzerinde bir desteğe sahip ve geçen seçimdeki gibi sekiz puan kaybetse bile yüzde 46'ya iniyor. İçinde olduğumuz gerilim ortamı ise oyların son dakika kayganlığını azaltmış durumda… Laik kesim ve sol/liberal aydınların önünde muhtemelen onların sandığından daha uzun bir yol var.

 ETYEN MAHÇUPYAN YAZILARI