BIST 10.175
DOLAR 32,39
EURO 34,79
ALTIN 2.405,45
HABER /  GÜNCEL

Zaman, dünya gazetesi olacak

Ekrem Dumanlı, Zaman'ın gerçekleştireceği projelere değindi. Dumanlı, ABD ve Almanya'daki Zaman'dan bahsetti. Zaman'ın tirajı daha artacak gibi...

Abone ol Ekrem Dumanlı, Zaman Gazetesi'nin yeni yayın döneminde yapacağı projelerden bahsetti. Dumanlı, ABD ve Almanya'daki Zaman hakkında bilgi verdi. Dumanlı, başlıklı yazısında Zaman'ın daha da iyi olacağını belirtti.

Yazı: Erkem Dumanlı
Kaynak:


Başlığa bakarak ABD’deki son siyasi gelişmelerden bahsedeceğimi sanmayın lütfen. Bu yazının maksadı, biraz da editör-okur arasındaki küçük bir bilgilendirmeye dayanıyor. Neden mi? Zaman tiryakileri yer yer sitem ediyor bize ve diyor ki: ‘Biraz da Zaman mutfağından bahsetseniz.’ Haklıdırlar. Arada bir de olsa gazetemizin yürüttüğü projelerden bahsetmem gerekiyor...

Birkaç ay önce başlayan günlük yayının meyvelerini görmek için New York’a uğradık. Yeni bir atılımın izlerini müşahede etmek yetmez; yapılacak yeni hamleleri de yerinde görmek gerekiyor. New York büromuzda çalışan arkadaşlarımız ve ABD’deki okurlarımız, yeni yayın döneminin heyecanını derinden hissediyor. Onları harekete geçiren en önemli sebep, Almanya ve Avrupa’daki Zaman’cıların ortaya koyduğu başarı. Bildiğiniz gibi Almanya’da da gazetemiz günlük yayınlanıyor. Her yıl tirajı emin adımlarla zirveyi zorluyor. Avrupa’nın en çok satan gazetesi olabilmek için yoğun bir gayret içindeler.

Hal böyle olunca merkezi New York’ta olan Amerika Zaman, Almanya’nın başarı hikâyesini duymak istemiş. Abdullah Aymaz ve Mehmet Ali Şengül’ü de Avrupa’dan davet etmişler. Zaman’ın Avrupa ve Amerika’daki geleceği üzerine konuşma fırsatımız oldu. Almanya, çok eskilerde Türkiye’de yapıldığı gibi promosyon veriyor. Kısa bir süre önce Allah Dostları adlı ansiklopediyi kupon karşılığı dağıttı. Bildiğiniz gibi bu tür promosyonlar Türkiye’de artık mümkün değil. İki ayı aşan kampanyalara promosyon yasası müsaade etmiyor. İyi ki de etmiyor. Çünkü promosyon çalışmaları Türkiye’de zıvanadan çıkmıştı. Devlet bu ‘tencere tava çılgınlığı’na ‘dur’ dedi ve kültürel eserlerin dışındaki promosyonlara kapıları kapattı. Kültürel promosyonlara da süre kısıtlaması getirdi. Her neyse. Avrupa’da elde edilen başarı Amerika’daki arkadaşlarımıza da ilham olmuş. Yakında yeni bir abone kampanyası başlayacak. O yüzden Almanya’daki başarıyı yakından bilenler davet edilmiş.

Aslında çalışmalar sadece promosyonla sınırlı değil. Amerika’daki arkadaşlar zengin projeler ile yeni sezonu açmaya kararlı. New York ve New Jersey gibi Türklerin yoğun olduğu beldelerde gazetenin günlük baskısı daha dolu, daha zengin bir hale getirilecek. Aboneye ulaşımda problem yaşayan yerleşim merkezlerinde ise haftalık bir versiyon gündemde. Haftalık versiyon dediğim şey, haftanın bir gününü dondurarak Amerika’ya gönderilen bir gazete değil. Çok renkli, çok sesli, cıvıl cıvıl bir yayından bahsediyorum.

Gazete bu kadar renklenir de gazeteyi ayakta tutan destek birimleri boş durur mu hiç? New York’takiler bunu da düşünmüş. İstanbul’un da desteğiyle reklâm, halkla ilişkiler, dağıtım gibi birimler üzerine çalışıyor arkadaşlarımız. Tek hedef var Zaman’cılar için: Dopdolu bir gazete.

Bu satırları okuyan Türkiye’deki okurlarımız, kendilerine yeni yayın döneminde yansıyacak atılımları da merak ediyor. Elbette Türkiye için güzel projelerimiz var. Yeni dönem için en büyük hedefimiz, haberciliğin ince işçiliği üzerine daha titiz çalışmalara dayanıyor. Bu çalışmanın odağında bilginin derinliği, analizin kuşatıcılığı, yorumun zenginliği var.

Dünya standartlarında bir gazetede ne varsa Zaman’da da o olacak; bundan emin olun. Sadece doğru ve zengin bilgiye dayanan gazete modelinden bahsetmiyorum; konu, dil, üslup, estetik gibi pek çok ayrıntıyı da gündeme getiriyor. İnce işçilik dediğimiz de bu zaten. Bilginin kaba saba sunulması bir yana, yeterince pişirilmemiş (daha doğrusu araştırılmamış) haliyle sunulması, insanları gazete okuma zevkinden mahrum ediyor. Zaman, okulların açılmasını, tatilin sona ermesini, sabırla bekliyor. O zamana kadar projelerini yeni sezona yetiştirmeye çalışıyor... Dünya markası haline gelmek için inanılmaz bir gayret söz konusu. Hakperestliği, kadirşinaslığı bir meslek disiplini içinde mezceden gazetelere ihtiyacı var dünyanın...