BIST 9.803
DOLAR 32,51
EURO 34,97
ALTIN 2.437,15
HABER /  DÜNYA

Yüz binlerce mülteci geri gönderilecek

Avrupa Birliği’nin, sığınma başvurusu reddedilen yüz binlerce mülteciyi birkaç hafta içinde Afrika ülkelerine geri göndereceği öne sürüldü.

Abone ol

Brüksel, her geçen gün artan mülteci akınına karşı radikal adımlar atmaya hazırlanıyor. İngiliz The Times gazetesinin ele geçirdiği gizli belgelere göre Avrupa Birliği (AB), önümüzdeki haftalarda sığınma başvurusu reddedilmiş yüz binlerce göçmeni ülkelerine geri gönderecek.

Bugün AB bakanları tarafından görüşülecek eylem planına göre Eritre, Nijer gibi Afrika ülkelerinde Avrupa’ya gelmiş göçmenler ilk etapta yollanması planlanan grupta yer alıyor.

Bahsi geçen ülkelerin vatandaşlarını geri almamaları halinde, AB üyesi ülkelerden aldıkları mali yardımların kesilmesiyle ayrıca ticaret ve vize anlaşmalarının da iptal edilmesiyle ‘tehdit edileceği’ belirtiliyor.

Diplomatik kaynaklar, Suriye, Afganistan, Libya gibi çatışmaların olduğu ülkelerden gelen, ancak sığınma başvuruları reddedilen mültecilerin de plan kapsamında geri gönderilmesinin ihtimal dahilinde olduğunu vurguluyor.

‘Geri dönüş eylem planı’ adı verilen mültecileri geri gönderme operasyonunun, AB’nin sınır güvenlik ofisi Frontex bünyesinde kurulacak yeni bir birim tarafından organize edileceği kaydedildi.

ANKARA'YLA PAZARLIK SÜRÜYOR

AB ile Türkiye arasında Avrupa’ya göçmen akışını durdurmak için hazırlanan eylem planı kapsamında, Ankara’ya Suriye ve Irak’tan gelen mültecilerin ihtiyaçlarını giderebilmesi için 1 milyar Euro’ya kadar destek verilmesi, halihazırda Türkiye’de bulunan mültecilerin yeniden iskânı, Türk sahil savunmasının insan kaçakçılarıyla mücadele için güçlendirilmesi, karşılığında ise AB’ye seyahat eden Türk vatandaşlarının vize kısıtlamalarının kaldırılması için planlar yapılması öngörülüyor. Ancak taslak henüz Türkiye tarafından kabul edilmedi.

AKDENİZ'DE KAÇAKÇI AVI BAŞLIYOR

Brüksel, Akdeniz’in güneyinde insan kaçakçılarına karşı yeni bir operasyon başlatıyor. AB üyesi ülkelere ait savaş gemileri, ‘Sophia’ adı verilen operasyon kapsamında Akdeniz’de insan kaçakçılığı için kullanıldığından şüphelenilen tekneleri durdurabilecek. Plan kapsamında ekipler teknelere binebilecek, teknelerin yönü değiştirebilecek.
Operasyonun yaz başında gerçekleştirilen ilk ayağında savaş gemileri insan kaçakçılığı için kullanılan tekneleri izlemiş, Libya’dan İtalya ve Malta’ya insan kaçaklığının nasıl yapıldığını gözlemlemişti. AB’nin Libya kara sularında da faaliyet göstermeyi hedeflediği belirtiliyor.