BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 35,02
ALTIN 2.428,21
HABER /  DÜNYA

Yurtta bayram coşkusu

Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere tüm ülkede Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı. <br/>Ankara’da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı sebebi...

Abone ol

Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere tüm ülkede Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı.
Ankara’da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı sebebiyle çeşitli sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler Tandoğan’da bir etkinlik düzenlendi. Cumhuriyetin kuruluşunun 90. yıl kutlamaları çerçevesinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İşçi Partisi (İP), Demokratik Sol Parti (DSP), DİSK, Birleşik Kamu-İş, Basın-İş, Enerji-İş, Ziraat Mühendisleri Odası, ADD, TGB, CKD, ÇYDD, Dil Derneği, Kızılırmak Dernekler Federasyonu, Müzik Eğitimcileri Derneği, Toplumsal Dayanışma Derneği, TESUD; Ulusal Eğitim Derneği, Vardiya Bizde Platformu, Yurttaş Hakları Derneği, Ziraatçılar Derneği ve çok sayıda vatandaş Tandoğan Meydanında bir araya geldi. Kutlamalara gelen vatandaşlar turnikelerden polis tarafından aranarak alana alındı. Türkiye’nin ilk kadın orkestra şefi İnci Özdil ve besteci Sıdıka Özdil’in girişimiyle kurulan “Atatürk Orkestraları ve Koroları” topluluğa konser verdi. Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Masum Türker, alana gelerek kutlamalara katıldı. Tandoğan Meydanına, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da geldi.

DENİZLİ BAYRAM COŞKUSU
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Denizli’de coşkuyla kutlandı.
Denizli’deki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına Vali Abdülkadir Demir, Ak Parti Denizli milletvekilleri Nihat Zeybekci, Bilal Uçar, Belediye Başkanı Osman Zolan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Memduh Hakbilen, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Gazi Bulvarı üzerinde gerçekleşen törende Vali Demir, Belediye Başkanı Zolan ve Garnizon Komutanı Hakbilen, geçit töreniyle halkı selamladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından öğrenciler şiir okudu, halk oyunları ekipleri gösteri yaptı. Törende konuşan Vali Demir, Cumhuriyeti tam bağımsız, güçlü ve demokrasi içinde yaşayan bir dünya devleti olarak sürekli kılmak için bugün herkese büyük görev ve sorumluluklar düştüğünü kaydetti. Vali Demir, yaptığı konuşmada, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin milletlerarası bağı güçlü, dışa dönük, ekonomik gelişmesini ve kalkınmasını tam anlamıyla gerçekleştirmiş, büyük ve lider bir ülke olarak istenen hedeflere koşması ve ulaşması, hepimizin kuşkusuz ki en büyük amacıdır. İnanıyorum ki bu duygular var oldukça, dünyanın en güçlü ve lider ülkeleri arasında Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ilk sıralarda yer alması, beklenen bir gelişme ve ulaşılmış bir hedef olacaktır. Bunun için hepimiz var gücümüzle çalışmalıyız" dedi.
Kutlamalar, resmi geçitle sona erdi. Öğrencilerin ve askerlerin birbirinden renkli geçiş töreni beğenildi.

KARS’TA RENKLİ GÖRÜNTÜLER OLUŞTU
Kars’ta Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri renkli görüntülere sahne oldu. Kars’ta düzenlenen etkinliklere katılan Hakkarili folklörcüler, Cumhuriyet Bayramı’nda Kars’tan Türkiye’ye birlik beraberlik mesajları verdi.
Kars’ta Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri ilk olarak Valilik binasında Vali Eyüp Tepe’nin tebrikleri kabul etmesiyle başladı. Törenler daha sonra Hükümet Konağı önünde devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende Vali Eyüp Tepe, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kenan Kalay, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, halkın bayramını kutladı.
Törende konuşan Kars Valisi Eyüp Tepe, “19 Mayıs 1919’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’da yaktığı bağımsızlık ateşi, hepinizin bildiği üzere tüm surda sirayet etmiş ve akabinde top yekün girişilen milli mücadele ruhuyla yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılmıştır. Bunun yeterli olmadığını asıl savaşın bundan sonra başlayacağını ve kurtuluştan ancak uygar, çağdaş, ilime ve insana saygılı , bağımıszlığın değerini bilen , aklı hür, vicdanı hür bir toplum olunduğu zaman ulaşılabileceğinin bilincinde oalan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kurucusu ve mimarı olduğu devleti Cumhuriyet ile taşlandırmıştır” dedi.
Tören daha sonra öğrencilerin seslendirdiği türkülerle devam etti. Folklor gösteririyle devam eden programa Kars Valiliği ile Hakkari Valiliği’nin ortaklaşla gerçekleştiridiği organizasyonda Karslıların karşısına çıkan Hakkari Folklor ekibinin gösterileri ilgiyle izlendi. Aynı dakikalarda Kars Kafkas ekibi de Hakkari’de gösterisini yaptı.

“BİZİM BURAYA GELİŞİMİZ TÜM HERKESE BİR MESAJ OLSUN”
Kars Valiliği ile Hakkari Valiliği’nin değişim programı çerçevesinde Kars’a gelen ve Cumhuriyet Bayramı’nda Karslılara gösteri yapan Hakkari Foklor ekibi, Kars’tan Türkiye’ye birlik ve beraberlik mesajları verdi.
Hakkarili Folklorcü Ali Kaya, “Bugün 29 ekim Cumhuriyet bayramı tüm ülkenin bayramını kutluyoruz. Hakkari Valiliği ve Kars Valiliği’nin yapmış olduğu değişim programıyla buraya gösteri yapmaya geldik. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını katkıda bulunmaya geldik. Umarım bir faydamız, bir katkımız olmuştur. Bizim buraya gelişimiz tüm herkese bir mesaj olsun. Kardeşlik, barış adına, güzellik adına, güzel yarınlar adına, güzel bir ülke adına herkese bir mesajımız olsun” diye konuştu.
Cumhuriyet Bayramı törenleri yapılan müsabakalarda dereceye giren sporculara madalya verilmesi ve resmi geçitle sona erdi. Törenlere havanın sıcak ve güneşli olmasından dolayı çok sayıda Karslı katıldı.


KUTLAMALARA HALK YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ
Cumhuriyetin kuruluşunun 90. Yılı Kütahya’da düzenlenen törenle coşkuyla kutlandı. Zafer Meydanı’nda yapılan kutlamalara Kütahyalılar yoğun ilgi gösterdi.
Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Celal Başoğlu ve Belediye Başkanı Mustafa İça’nın öğrencilerin, askeri birliğin ve vatandaşın Cumhuriyet Bayramını kutlamasıyla başlayan törenler saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam etti.
Törende bir konuşma yapan Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, Cumhuriyet Bayramının 90. Yılını kutlamanın sevinç ve coşkusunu yaşadıklarını belirtti. Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü, onun silah arkadaşlarını, şehit ve gazileri minnet ve şükranla andığını ifade eden Vali Yılmaz, Cumhuriyet öncesinde emperyalist güçler tarafından Türk milletinin silinmek istendiğini, Türk milletinin ise bu güçlere karşı ulusal kurtuluş savaşını başlattığını anımsattı.
Yılmaz, “Cumhuriyet, halkın kendi adına karar vermesini ve bütün siyasi araçları bünyesinde taşımaktadır. Gazi Mustafa Kemal’in’ “Bugünkü hükümetimiz, devlet teşkilatımız, doğrudan doğruya, milletin kendiliğinden yaptığı bir hükümettir ki onun ismi Cumhuriyettir. Artık hükümet ile millet arasında geçmişteki ayrılık kalmamıştır. Hükümet millettir ve millet hükümettir” sözlerinden çıkarılacak anlam millet-devlet kavramı artık cumhuriyettir. Egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğu Türkiye Cumhuriyetine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkese fert olma hakkını vermiş ve sorumluluğunu da yüklemiştir. Cumhuriyet, vatandaşlar arasında eşitliği sağlamış, herkesin ülke yönetimine katılma ve herkese ülkenin geleceğini belirleme hakkını vermiştir” dedi.
Yapılan konuşmanın ardından Vali Yılmaz ilde düzenlenen çeşitli spor branşlarında dereceye giren öğrencilere madalya ve ödüllerini takdim etti.
Öğrencilerin günün anlam ve önemine ilişkin şiirler okumasının ardından halk oyunları ekipleri gösteri sundu.
Kütahya Zafer Meydanında düzenlenen tören okulların, askeri birliklerin, kurum ve kuruluşların araçlarının tören geçişi ile son bulurken geçişler vatandaşlarca büyük alkış aldı.

SAMSUN’DAKİ KUTLAMALAR
Cumhuriyet’in kuruluşunun 90. yılı Samsun’da düzenlenen törenle kutlandı.
Kutlamalar ilk olarak Samsun Valiliği’nde bulunan Yaşayan Atatürk Salonu’nda Vali Hüseyin Aksoy’un protokol mensuplarının tebriklerini kabulü ile başladı. Ardından tören Cumhuriyet Meydanı’nda devam etti. Meydandaki törene Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ufuk Ekinci, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Vali Hüseyin Aksoy, “Geleceğimizin teminatı sevgili gençler, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı, Kurtuluş Mücadelesi’nin başladığı Samsun’da Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90. yılını birlikte kutlamanın heyecanını yaşıyoruz. Bu büyük bayram herkese kutlu olsun. 19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun’a çıkarak Milli Mücadele’yi başlatıp, 29 Ekim 1923 tarihinde de ‘Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare Cumhuriyet idaresidir’ diyerek ilan ettiği Cumhuriyet, Türk milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez değerdir. Cumhuriyetin ilanı, Anadolu’daki milli hakimiyet ve istiklal mücadelesinin askeri ve siyasi safhalarda kazanılmasını ve demokratik prensiplere göre kurulan yeni devletin bu istikamette gelişimini ifade etmektedir. Medeni dünyada itibarlı bir yeri olan ve çağdaşlaşma yolunda büyük mesafeler almakta olan, Türk milletinin bütün bireyleri, adı Cumhuriyet olan bu erdemli rejimi, Atatürk’ün gösterdiği hedefler doğrultusunda, sonsuza kadar yaşatacaktır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Ey yükselen yeni nesil istikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yüceltecek ve yaşatacak sizsiniz’ demiş ve ‘En büyük eserim’ dediği Cumhuriyeti sizlere emanet etmiştir. Taşıdığınız bu emanetin ağırlığı ve sorumluluğunuzun bilincinde olduğunuza inanıyor ve size güveniyoruz” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin 90 yıllık yaşamında başarı ve uygarlaşma öyküsünün olduğunu belirten Aksoy, “Atatürk’ün hedef olarak gösterdiği çağdaş ülke olma yolunda alınacak mesafenin her zaman ileri gitmesi için göstereceğiniz gayret, dünya ülkeleri arasında onurlu bir ülke olmasına katkı sağlayacaktır. Dünya ülkeleri arasında amansız bir rekabetin yaşandığı ve bilginin en büyük güç olduğu günümüz dünyasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin 90 yıllık yaşamı bir başarı, bir uygarlaşma öyküsü olmuştur. Hak ve hürriyetlerden yoksun toplumların ayakta kalmaları ve yaşamlarını sürdürmeleri mümkün değildir. Sizlere düşen en önemli görev Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunmak, iç ve dış tehditlere karşı duyarlı olmaktır. Sevgi, saygı, hoşgörü ve uzlaşma ortamı içinde üstesinden gelinemeyecek bir sorunun bulunmadığını unutmamamız gerekir. Birlik ve bütünlüğümüze yönelik her türlü saldırı ve tehdit karşısında daha fazla kenetlenerek hiç bir kimsenin, hangi amaçla ve ne şekilde olursa olsun, huzur ve güvenimizi bozmasına fırsat vermemeliyiz” diye konuştu.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili öğrencilerin şiir okumasının ardından İlkadım Mareşal Fevzi Çakmak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Halk Oyunları Ekibi gösteri sundu. Halk oyunları gösterisinin ardından geçit töreni ile kutlama programı sona erdi.
(İHA)