BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Bu kabaklar hayrete düşürüyor

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Mehmetbeyli köyü çiftçilerinden Salim Salman’ın bahçesinde yetiştirdiği 100 kiloluk kabaklar, görenleri şaşı...

Abone ol

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Mehmetbeyli köyü çiftçilerinden Salim Salman’ın bahçesinde yetiştirdiği 100 kiloluk kabaklar, görenleri şaşırtıyor.
Sorgun’un Mehmetbeyli köyünde 40 yıldır çiftçilikle uğraşan ve sürekli olarak yeni ürünler yetiştirmeyi hedefleyen Salim Salman, yetiştirdiği 100 kiloluk kabaklarla dikkat çekiyor. 1999 yılında Hollanda’ya giden ve orada bir tarım fuarında 500 kiloluk bir kabak gören Salman, ”Fuarda gördüğüm kabakların çekirdeğini satın aldım ve köyümde yetiştirmeye başladım. 10 yıldır bu kabak çekirdeğini ekiyorum. Her yıl yüzlerce kabak inanılmaz bir şekilde büyüyor ve çoğu 100 kilogramı geçiyor” dedi.
Büyük kabakların pazarlamasında sıkıntı yaşadığından dolayı son yıllarda üretimi azalttığını ifade eden Salman, “İnsanlar bu kadar büyük kabakları nasıl tüketeceğini düşünüyor. O yüzden daha önceki yıllara oranla bu yıl biraz daha üretimi azalttım” diye konuştu.

KABAKLARDAN ÇOK LEZZETLİ TATLILAR YAPILIYOR
100 kiloluk kabaklardan çok lezzetli tatlılar yapıldığına değinen Salman, “Çeşitli malzemeler kullanarak tatlı yapılabiliyor. Kabak tatlısı hazmı kolaylaştırır. İnsanlarda cilt güzelliğine de faydası olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca reçeli de oluyor. Neticede herkes severek yiyebiliyor. Ama bizim bu bölgede kabak tatlısı fazla tüketilmiyor. Daha çok hamur tatlıları tüketiliyor o da birçok insanın sağlığını olumsuz etkiliyor. O yüzden kabak tatlısı daha ön plana çıkarılsa sağlık açısından daha iyi olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
10 yıldır kabak ekimi yaptığını ve 100 kiloluk kabakları gören vatandaşların çok şaşırdığını dile getiren Salman, "Pazara götürdüğümde büyük kabakları gören insanlar önce şaşırıyor. Daha sonra ‘Maşallah’ deyip geçiyorlar. Birçok kişi bu kadar büyük kabakları alamıyor. Çünkü aldığım zaman nasıl tüketeceğim diyen insanlar oluyor. Ben de şaka olsun diye 7 kişi bir kurban kesiyorsa, 7 kişiye, 7 hisseye bir kabak kesebilir şakası yapıyorum. Kabağın kilosunu 1 TL’den satıyorum. Destek verilirse 250-300 kiloluk kabak yetiştirebilirim" dedi.
(İHA)