BIST 9.986
DOLAR 32,41
EURO 34,80
ALTIN 2.435,23
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Yurt sorununun peşini bırakmıyor!

CHP Manisa Milletvekili Sakine ÖZ, Gençlik ve Spor Bakanı Suat KILIÇ’a yönelttiği yeni sorularla yurt sorununun peşini bırakmadı.

Abone ol

Milletvekili ÖZ, devlet yurtlarının “kız-erkek” ayrımı bahanesiyle üniversitelerden uzaklaştırıldığını, sorunun özünde kampus yakınlarına kurdurulan özel yurtlara müşteri toplamak olduğunu belirtti ve Bakan KILIÇ’a üniversite yakınlarına açılan özel yurt binalarını sordu.

“Devlet yurdu çıkmayan öğrencinin telefonunu özel yurtlara kim pazarlıyor?”

Sakine ÖZ, ayrıca, devlet yurdu çıkmayan öğrencilere özel yurtlardan gelen telefonlar üzerine, yurt listelerinin kimler tarafından sızdırıldığı sorusunun yanıtını, özel yurt meraklısı sayıp “otel müdürü” lakabını taktığı Bakan Suat KILIÇ’tan bekliyor.

Sakine ÖZ’ün soru önergesi ve konuya ilişkin açıklaması şöyle:

“Suat KILIÇ, ‘Kız-Erkek Ayrımı’ Bahanesiyle, Özel Yurtlara Müşteri Bulma Peşinde mi”

“Üniversiteler açılmadan önce başlattığımız yurt sorununa çözüm sürecimizi devam ettiriyoruz. Bakanlığa, öğrenci ve aileleri perişan edecek uygulamasından önce tüm uyarılarımızı yaptık ama kafalarına özel yurda öğrenci çekmeyi, öğrencilerimizi müşteri etmeyi koydukları için, gençlerimizin tüm taleplerinden uzaklaşmış durumdalar…

‘TOKİ, acilen öğrenci yurdu yapsın, adil bir yurt dağılımı olsun’ dedik, dinlemediler. ‘Yurtlarda kaldırdığınız misafir öğrenci uygulamasını geri getirin, ayırıp uzaklara taşıdığınız öğrenci yurtları uygulamasından derhal vazgeçin’ dedik, bildiklerini okudular. Yaz aylarında önden konaklattıkları öğrencilerin birden yurda kayıt yaptırıldığına dair iddiaları sordum, Otel Müdürü Suat KILIÇ yanıtlayamadı. Fakülteler açılmadan büyük bir kaosa imza attılar ama şimdi toparlayamıyorlar. Son çare, özel yurtları kiralayacaklarını söylediler ama bunu da adil bir süreçle yönetemediler.”

Şimdi de yeni skandallara kapı araladılar…

“Özel yurtları kampus yakınlarına çekip zengin etmek istiyor, bu yolda devlet yurtlarını kampusten uzağa taşıyıp öğrencilere adeta işkence ediyorlar. Suat KILIÇ, işi gücü bırakmış, otel konforunda olduğu söylenen özel yurtları pazarlamaya başlamış.

Önceki sorularımdaki iddialarım sürüyor. Şimdi de devlet yurtlarının üniversitelerden uzağa taşınması kararıyla birlikte yaşanan keşmekeşten kime, ne kadar kazanç sağlamaya çalıştıklarını soruyorum.”

“Sakine ÖZ’ün Yurt Soruları, Bakanın Elini Yakacak”

Milletvekili Sakine ÖZ, devlet yurtlarının kampuslerden uzağa taşınırken, fakültelerin yakınına özel yurtların birer birer açıldığını belirtti ve ülke genelindeki verileri Bakanlıktan talep etti.

CHP Milletvekili Sakine ÖZ’ün soru önergesinde, alınan yurt binalarını ayırma ve kampuslerden uzaklaştırma kararında, öğrencilerin ulaşım planlamasının ve artabilecek harcamalarının dikkate alınıp alınmadığı soruluyor. Ayrıca, Türkiye genelinde kaç adet kız ve erkek öğrenci yurt binasının ilçeler itibariyle birbirinden ayrıldığının; binaları dağıtılan devlet yurtlarının üniversitelere uzaklıklarının karar tarihinden önce ve sonra kaçar km değiştiğinin yanıtı bekleniyor.

Sakine ÖZ, beraberinde, Bakanlığın yurt ayırma kararının ardından, iller bazında kaç adet özel yurdun hizmet vermeye başladığını; son durumda, kampüslerin yakınında kaç adet özel yurdun, kaç adet devlet yurdunun kaldığını sordu.

Sakine ÖZ, yurt çıkmayan öğrencilerin telefon bilgilerini özel yurtlara aktaran bir ekibin bakanlıkta yuvalandığını iddialarını da “Otel Müdürü” adını taktığı Suat KILIÇ’a sordu:

“Yurtları nasıl, hangi ölçütle dağıttığınız belirsiz… Gücü olmayan, çocuğunu okutamayan binlerce aileyi, okulların ilk haftasında çaresiz bıraktınız. Bu da yetmezmiş gibi, yurt çıkmayan gençlerin telefonlarına özel yurt tacizleri başladı. Bu listeleri kim verdi, Otel Müdürü çıksın ve anlatsın..! Bakanlıktaki bu köstebeklere telefon listelerini açıklama talimatını Suat KILIÇ mı verdi?”

Sakine ÖZ, yurtların kampüslerden uzağa taşınması kararının ardından ortaya çıkan sorunların çözümüne dair Bakanlığın bir çalışması olup olmayacağını merakla beklediğinin altını çizdi.