BIST 10.151
DOLAR 32,27
EURO 34,97
ALTIN 2.458,35
HABER /  EKONOMİ

Taşeron işçi davaları kıdem fonuna hız kattı!

Taşeron işçilerin açtığı davalar yeni düzenlenen kıdem tazminatı fonunu hızlandırdı. Taşeron işçilerin açtığı davalarla ilgili son durum

Abone ol

Bugüne kadar açılan ve 1.2 milyar liralık ceza ödenmesini kapsayan 6 bin 332’ü davayı işçilerin kazanması, devleti bundan sonrakiler için korkuttu.

Hürriyet gazetesi yazarı Şükrü Kızılot kıdem tazminatı ve taşeron işçilerle ilgili bugünkü yazısında kıdem tazminatı ile ilgili düzenlemelerin hızlanmasının ana nedeninin taşeron işçileri ve bunların açtığı davalar olduğunu yazdı. 

Taşeron işçilerin açtığı davalarla ilgili bilgiler şöyle:

-Özel sektörde, 572 bin taşeron (alt işveren) işçisi çalışıyor.
-Kamu kesiminde; 661 bin taşeron işçisi çalışıyor.
-Bu işçiler taşeronun (alt işverenin) işçisi olarak gözüküyorlar. Ancak büyük bir kısmı taşeronun işini değil asıl işverenin işini (örneğin Karayolları Genel Müdürlüğü’nün) işini yapıyorlar.
-İşçiler, ortada bir muvazaa (taşeron ile Karayolları ve diğer kurumlar arasında danışıklı dövüş) olduğunu iddia ederek dava açtılar.
-Karayolları başta olmak üzere, Sağlık Bakanlığı ve Enerji sektöründe faaliyet gösteren kamu kurumları aleyhine 6 bin 332 dava sonuçlandı. Yani muvazaa kararı kesinleşti.
-Karayolları ve diğer kurumların, taşeron işçilerine 1 milyar 236 mil-yon lira tazminat ödemeleri kesinleşti.
-Yüzbinlerce taşeron işçisinin muvazaa iddiasıyla dava açmaları halinde, devletin on milyarlarca lira tazminat ödemesi söz konusu.