BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,82
ALTIN 2.417,75
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan'ın kurtarma paketi ne olacak?

Yunanistan hükümetinin, kurtarma paketinin, zorlu kemer sıkma koşulları olmaksızın 6 ay süreyle uzatılması amacıyla, bugün Avrupa Birliği'ne resmi mektubunu göndermesi bekleniyor. Ancak Almanya'nın kesin tavrı sürüyor.

Abone ol

Yunanistan hükümeti, kurtarma paketinin, zorlu kemer sıkma koşulları olmaksızın 6 ay süreyle uzatılması amacıyla bugün Avrupa Birliği'ne resmi mektubunu gönderecek.

Alexis Tsipras hükümeti, isteğini Euro Bölgesi'nin şart koştuğu ekonomik reformların sürdürülmesi koşulunu kapsayacak şekilde sunabilme umudunda.

Almanya ise Yunanistan'ın önerisinde "kurtarma paketi" sözcüklerine kesinlikle yer vermesi gerektiğini vurguluyor ki, bu da sıkı tasarruf önlemlerinin yürürlükte kalması anlamına geliyor.

Angela Merkel hükümeti bu koşul olmaksızın Yunanistan'dan gelecek önerinin kabul edilemeyeceğinde ısrarlı.

Atina ile Brüksel arasında bir anlaşma sağlanırsa Euro Bölgesi yetkilileri yeni bir toplantı yapacak. Şubat ayının sonuna dek bir uzlaşma sağlanamazsa Yunanistan'ın elindeki ekonomik kaynaklar tükenecek ve Tsipras hükümeti borçlarını ve kamu kesiminde çalışanların maaşlarını ödeyemez duruma düşecek.

Avrupa Merkez Bankası Yunan bankaları için ayrılan acil fonda ufak bir artış saplanmasını zaten kabul etmişti. Özel bankalara ayrılan acil likidite desteği 77 milyar dolara çıkarılmıştı.

BBC'nin Atina'daki muhabiri Mark Lowen, hükümetin kurtarma paketine son verme sözüyle başa geçtiğini hatırlatıyor ve gelecek 24 saatte verilen sözlerle Brüksel'in istekleri arasında bir denge kurulması bakımından belirleyici olacağını vurguluyor.