BIST 10.265
DOLAR 32,34
EURO 34,83
ALTIN 2.380,25
HABER /  EKONOMİ

Yunanistan'da kemer sıkma tepkisi

Yunanistan ile IMF arasındaki görüşmeler tamamlandı, Yunanlar yeni bir ayaklanma başlattı.

Abone ol

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'ın, AB ve IMF'den 31,5 milyar avroluk kredi dilimini almak için, hükümetin troyka heyeti ile yürüttüğü 13,5 milyar avroluk kemer sıkma paketi üzerindeki müzakereleri tamamladığını açıklaması tepkilere neden oldu.

PASOK lideri Evangelos Venizelos, Samaras'ın açıklamasını aceleye getirilmiş ve talihsiz olarak niteleyerek, hükümeti, Eurogroup toplantısına kadar en iyi sonucu alması için bütün ulusal güçleri hareket geçirmeye çağırdı.

Venizelos Yunanistan ve uluslararası kreditörleri arasında, mali uyum programının uygulanması için ek süre alınması dahil bütün konuların 12 Kasım'daki kritik Eurogroup toplantısında değerlendirileceğini ifade etti.

Hükümet sözcüsü Simos Kedikoglu, Venizelos'un eleştirilerine ilişkin, hükümetin kemer sıkma önlemleri ile ilgili belli kararlar alınmadan Eurogroup toplantısına gidemeyeceğinin, önlemler üzerinde anlaşılmadan Yunanistan'ın borcunun sürdürülebilirliğini ile ilgili kararların alınamayacağının Venizelos tarafından iyi bilindiğini ifade etti.

-Koalisyonun küçük ortağı onay vermeyecek-

Demokratik Sol (DİMAR) Partisi milletvekilleri ise kemer sıkma paketi kapsamındaki çalışma alanında yapılacak reformlara onay vermeyeceklerini yineledi.

DİMAR'dan yapılan açıklamada, işçi işveren ilişkilerine ilişin düzenlemelere karşı çıkılmaya devam edileceği, müzakerelerin tamamlandığı fikrine karşı çıkıldığı ve işçi hakları için mücadelenin sürdürüleceği bildirildi.

Partinin bazı milletvekilleri de yarın parlamentoda oylanacak özelleştirmelerle ilgili yasa taslağına, stratejik kuruluşlar oldukları gerekçesiyle karşı çıktıklarını belirtti.

Anamuhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon SYRIZA, hükümeti ''zaten başlamayan müzakerelerin bitemeyeceğini'' belirterek eleştirirken, sağ kanat muhalefet partisi Bağımsız Yunanlılar Sözcüsü ise ''bugün bitenin müzakere adı verilen şov'' olduğunu söyledi.

-Başbakan'dan kaos uyarısı-

Bugün kemer sıkma önlemleri ve bütçe üzerinde yürütülen müzakereleri tamamladıklarını belirten Samaras, ''Asıl sorun paketin tasdik edilmemesi halinde ülkenin kaos ortamına sürüklenmesi durumunda neler olabileceği. Ekonomik hatta siyasi açıdan böyle bir gelişme Yunan halkı için ne kadar acı verici olur. Bundan kaçınmak, her partinin ve milletvekillerinin ayrı ayrı sorumluluklarına kalmıştır'' ifadesini kullanmıştı.

Öte yandan Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Sturnaras da kemer sıkma paketinin gelecek hafta parlamentonun onayına sunulacağını söylemişti.

-İstihbarat çalışanlarından protesto-

Öte yandan akşam saatlerinde Yunanistan milli istihbarat teşkilatı EYP çalışanları protesto gösterisi yaptı.

Kamu Düzeni ve Vatandaşı Koruma Bakanlığı önünde toplanan yaklaşık 200 kadar EYP çalışanı işleri ile ilgili mali konulara çözüm bulunmasını istedi, kemer sıkma önlemlerine karşı çıktı.