BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.436,42
HABER /  GÜNCEL

New York eyaleti 'felaket bölgesi'

'Süper fırtına' Sandy, zaman zaman kasırga şiddetindeki rüzgarlarla ABD'nin doğu kıyılarını etkiliyor. ABD Başkanı Barack Obama, New York eyaletini "felaket bölgesi" ilan etti.

Abone ol
ABD Başkanı Barack Obama, doğu kıyılarını vuran Sandy fırtınasının geniş bir alanı sel suları altında bırakması ve milyonlarca kişinin elektriksiz kalması ardından New York eyaletini "felaket bölgesi" ilan etti.

Sandy, dün gece kıyıya yaklaşıp diğer soğuk hava sistemleriyle birleştiğinde kasırga niteliğini kaybetti ancak verdiği zararlara ilişkin ayrıntılı haberler geliyor.

Deniz 4 metre yükselerek New York metro sistemini büyük ölçüde sular altında bıraktı. Karayollarındaki tünelleri de su kapladı.

Kentte bir elektrik ara istasyonunda patlama oldu; bir hastane boşaltıldı ve 50 konut yangın sonucu tahrip oldu.

Enerji bakanlığı yetkilileri, pekçok eyalette 8 milyon evde elektriklerin kesildiğini açıkladı.

Kasırganın vurmasını izleyen saatlerde çeşitli nedenlerle 27 kişinin öldüğü belirlendi.

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, şehirde 10 kişinin öldüğünü, bu sayının artmasından edişe ettiklerini söyledi.

New York'un Aşağı Manhattan bölgesinin büyük bölümü karanlıkta kalırken, aşağı Manhattan kesimi ile diğer alçak bölgelerde yaşayan 375 bin kişi tahliye edildi.

New York ulaştırma müdürü Joseph Lhota, kentteki metro sisteminin 108 yıllık olduğunu ve dün geceki düzeyde bir felaketin daha önce yaşanmadığını söyledi.

Birçok eyalette kamu ulaşımı da durduruldu; binlerce uçak seferi iptal edildi.

Borsa kapalı

New York Üniversitesi'ne bağlı Tisch hastanesinde elektriğin kesilmesi ve jeneratörün de devreye girmemesi üzerine 200'ü aşkın hasta tahliye edildi.

New Jersey'de bulunan ABD'nin en eski Oyster Creek nükleer santralında, yükselen su düzeyi dolayısıyla alarm durumuna geçildi.

New York borsası bugün de açılmadı; dünyanın en büyük borsası, 1888 yılından bu yana ilk defa iki gün art arda kapalı kalıyor.

6 Kasım'daki başkanlık seçimleri için geri sayım sürerken, Başkan Barack Obama ve Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney seçim kampanyalarını iptal etti.

Fırtına, dün gece saatte 129 km'ye varan hızda esen rüzgarlarla yerel saatle 20'de New Jersey'de Atlantic City'ye ulaşmıştı.