BIST 9.998
DOLAR 32,40
EURO 34,90
ALTIN 2.409,25
HABER /  DÜNYA

Yunanistanda Karamanlis devrildi

Yunanistan'da genel seçim sonuçları deprem etkisi yarattı. Karamanlis'in partisi döküldü YDP döküldü.

Abone ol

Yunanistan'daki seçimden Yorgo Papandreu liderliğindeki PASOK oyların yüzde 43'ünü alarak galip çıktı. Tarihinin en büyük yenilgisini alan YDP'de sonuçlar deprem etkisi yarattı, Karamanlis istifa etti

Kim kaç sandalye aldı?
Bu arada İçişleri Bakanlığı'nın resmi olmayan son verilerine göre 300 üyeli mecliste PASOK yüzde 43,90'lık oranla 160 milletvekili çıkarıyor. Yeni Demokrasi (YDP) ise 34,25'lik oranla 93, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) 7,32 ile 20, geçen seçimlere göre 5 milletvekili fazla alan Halkçı Ortodoks Cephe (LAOS) 15 ve Radikal Sol İttifak (SİRİZA) 4,43'le 12 sandalye alıyor.

"Kaybedilecek bir gün bile yok"
Yunanistan'da yapılan erken genel seçimlerden büyük zaferle çıkan PASOK lideri Yorgo Papandreu, "Bize layık olan Yunanistan'ı yeniden inşa etmeye başlıyoruz." dedi. Zappion Sarayı'nda basın toplantısı düzenleyen Papandreu, seçim döneminde verdiği sözleri hatırlattı. "Kaybedilecek bir gün bile yok" diyen Papandreu, "Kadın erkek bütün Yunanları bundan sonraki tarih sayfalarını yazmak için bu çabaya katkı vermeye" davet etti.

İki Türk parlamentoda
9 milyon 834 bin 970 kayıtlı seçmenin bulunduğu Yunanistan seçimlerinde 14 Türk kökenli aday da parlamentoya girmek için yarıştı. PASOK'un Rodop adayı Ahmet Hacıosman ve yine PASOK'tan İskeçe adayı Çetin Mandacı Yunanistan Parlamentosu'na girmeyi başardı.

Parti liderliğini bıraktı
Yunanistan Başbakanı ve Yeni Demokrasi Partisi (YDP) Genel Başkanı Kostas Karamanlis, seçim yenilgisinin ardandan partisinin genel başkanlığından çekileceğini açıkladı. YDP tarihinin en büyük yenilgisinin ardından önce Yorgo Papandreu'yu telefonla arayarak tebrik eden Karamanlis, ardından kameraların karşısına geçerek sonuçlarının sorumluluğunu üstlendiğini duyurdu. Karamanlis, bir ay içinde yapılacak olağanüstü kongrede de aday olmayacağını söyledi.