BIST 9.916
DOLAR 32,54
EURO 34,92
ALTIN 2.442,92
HABER /  GÜNCEL

'Yunanistan önemli nakit darlığı yaşıyor'

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras ile Almanya Başbakanı Angela Merkel bugün bir araya gelmeye hazırlanırken, Atina'nın önemli nakit darlığı çektiği kaygıları dile getirildi.

Abone ol

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras ile Almanya Başbakanı Angela Merkel bugün bir araya gelmeye hazırlanırken, Atina'nın önemli nakit darlığı çektiği kaygıları dile getirildi.

Financial Times gazetesi, Tsipras'ın Merkel'e "yeni bir destek olmaksızın Yunanistan'ın acil olarak ödemesi gereken borçlarını ödeyemeyeceği" uyarısında bulunduğunu bildirdi.

Merkel ise, Cuma günü, " yeni parasal destek sağlanmayacağını" söylemişti.

Uluslararası kurtarma planının koşullarını yeniden görüşme çabası içinde olan Yunanistan, Almanya ile çekişme yaşıyor.

İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos da, Almanya'ya destek vererek "Yunanistan'ın, taahhüt ettiği ekonomik reformları yerine getirmesi gerektiğini" söyledi.

Luis de Guindos, reformların onaylanıp uygulandığı gerçek anlamda sınanmadan hiçbir ödeme yapılmayacağını kaydetti.

Financial Times'a göreyse, Yunanistan Başbakanı Tsipras, 15 Mart'ta Başbakan Merkel'e gönderdiği mektupta, ülkesinin mali durumundaki tehlikelere dikkat çekti.

Tsipras, Yunanistan'ın kısa erimli nakit sıkıntısı çektiğini ve borç yükümlülüklerini yerine getirmek ile emekli maaşlarını ve ücretleri ödeme arasında seçim yapmak zorunda kalabileceğini bildirdi.

Mektubunda hangi seçeneği tercih edeceğini de açıkça belirten Tsipras, Yunanistan'da yaşanan sosyal krize yenilerini ekleme fikrine yanaşmayacağını vurguladı.

Geçen haftaki AB toplantısında Yunanistan, ihtiyaç duyduğu nakit paranın ödenebilmesi için, birkaç gün içinde ekonomik reform paketi sunma sözü vermişti.

Tsipras'ın bugünkü Berlin toplantısında Merkel'e yapılacak reformları sunup sunmayacağı belirsiz.

Aleksis Tsipras, dün verdiği bir mülakatta, Merkel'le görüşmesinin baskı altında olmayacağını söyledi. Bu sözleri, Berlin toplantısının sıkı pazarlıktan ziyade, yeniden köprü kurma girişimi olacağı şeklinde yorumlandı.

Ancak bu, Alman hükümetinde, reform programı sunmadığı takdirde Yunanistan'a daha fazla mali destek verilmesine isteksiz olanları tatmin etmeyebilir.

Merkel'in koalisyon ortağı Sosyal Demokratlar'ın parlamento grubu başkanı Thomas Oppermann, "Tsipras'ın Pazartesi günü Başbakan ile yapacağı görüşmede reform listesini sunmasını bekliyorum. Ben artık, Yunanistan'ın reforma gitmeye hazır olup olmadığını bilmek istiyorum." dedi.