BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan genel grevinde çatışma

Yunanistan'ın yedinci genel grevi çatışmalara sahne oluyor. Polis molotof kokteyli ve taş atan göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı gaz kullandı.

Abone ol

Polis, göstericilere göz yaşı gazla müdahale etti

Yunanistan'da hükümetin ekonomi politikalarını protesto etmek için düzenlenen yedinci genel grev, çatışmalara sahne oluyor.

Polis, molotof kokteyli ve taş atan göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı gaz kullandı.

Çatışmalar, 30 bini aşkın işçinin kemer sıkma politikalarını protesto etmek için meclise yaptığı yürüyüş sırasında başladı.

Grev nedeniyle kamu ulaşımı aksadı ve 100'ü aşkın uçuş iptal edildi.

Grevden ayrıca otobüs ve vapur seferleriyle hastane ve okulllar da etkileniyor.

Hükümet, Uluslararası Para Fonu IMF ile Avrupa Birliği'nin Yunan ekonomisini kurtarmak için sağladığı kredinin devamının gelebilmesi için kamu harcamalarında kesintiye gitmenin şart olduğunu söylüyor.

Atina'da parlamento greve rağmen IMF ve AB'nin talep ettiği yeni bir ekonomik reform paketini daha onayladı.

Sendikalar, Yunanistan'da çalışma yasalarının Orta Çağ koşullarına geri çekildiğini söyleyerek isyan ediyor.

Yeni yasa uyarınca kamu sektöründe çalışanların maaşları belirli bir sınırı aşmayacak ve maaş kesintileri çalışanların yıllık gelirinden yüzde 10 ya da üzerinde bir kayba yol açıyor.

Özel sektörde iş verenler bundan böyle toplu sözleşmeyle belirlenen maaşlara uymak zorunda kalmayacak. İşçilere ödeyecekleri ücreti kendileri belirleyebilecekler.

Başbakan Papandreu, zar zor ayakta duran Yunan şirketlerini batmaktan kurtarmak için çalışma yasalarındaki değişikliğin şart olduğunu savunuyor.

IMF ve AB yardımlarının yeni kredi dilimi, Yunan parlamentosunun ekonomik reform paketini onaylaması koşuluna bağlanmıştı.

Paketi parlamentodan geçirmeyi başaran Sosyalist Başbakan Papandreu, sendikaların protestolarına direniyor.

Atina'daki BBC muhabiri Malcolm Brabant, Yunanistan'da ekonomi politikaları üzerine kopan savaşta sendikaların bugüne değin yenik taraf olarak kaldığını söylüyor.

Yunanistan'daki gelişmeler, Avrupa'nın ciddi ekonomik sıkıntılar yaşayan diğer ülkelerinde de kemer sıkma politikaları için bastıran hükükmetler ve grev hazırlığındaki sendikalar nezdinde dikkatle izleniyor.