BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Yunan paketi piyasaları canlandırmadı

Avrupalı bakanların Yunanistan'a ikinci kurtarma paketine onay vermesi ardından piyasaların tepkisi 'mütevazı' oldu.

Abone ol

Euro Bölgesi maliye bakanlarının aylar süren pazarlıklar sonunda Yunanistan için hazırlanan ikinci kurtarma paketine onay vermesinin piyasalara etkisi sınırlı düzeyde kaldı.

Sabah saatlerinde euro, dolar karşısında 0,75 cent yükselirken yen karşısında da değerlendi.

Asya borsaları da oluşan iyimser hava etkisiyle daha önceki kayıplarını kısmen karşıladı.

Hong Kong'da Hang Seng endeksi ile Singapur, Avustralya ve Çin'de işlemler yükselişle kapanırken, Japonya'da Nikkei gün sonunda yüzde 0,2 geriledi.

Dün anlaşmaya varılması beklentisi doğrultusunda günü yükseliş eğilimi ile kapatan Avrupa borsalarında ise hafif değer kayıpları kaydedildi.

Londra'da FTSE, Paris Cac40 ve Frankfurt'ta Dax endekslerinde günün ilk yarısında yüzde 0,1-0,2 arasında gerilemeler oldu.

Uzmanlar yeni paketin güçlü bir pozitif ivme sağlayamamasını anlaşma beklentisinin işlemlere zaten yansıtılmış olması ile açıklıyor.

Yunan borsasının gösterge endeksi de değer kazanıyor. Geçen yıl hisse değerinin yüzde 52'sini yitiren borsa, son 5 haftadır değer artışı yaşıyor.

Pakete onay 13 saat sonunda geldi

AB Maliye Bakanları, iflasın eşiğine gelen Yunanistan'a 130 milyar euro tutarında yeni bir kurtarma paketi sunulmasını Brüksel'de 13 saat süren görüşmeleri ardından onayladı.

Anlaşmanın şartları için tıklayın

Atina'ya 2010 yılında verilen 110 milyar euroluk kurtarma paketi, krizin önlenmesine yeterli gelmediği için ikinci kurtarma paketine gerek duyuldu.

Euro Bölgesi Başkanı Jean-Claude Juncker, varılan anlaşmanın Yunanistan'ın Euro Bölgesi'ndeki geleceğini garanti altına alacağını söyledi ancak Yunan toplumunun tüm kesimlerinin çaba göstermesinin şart olduğunu ifade etti.

Yunan Başbakanı Lukas Papadimos da anlaşma dolayısıyla "çok memnun" olduğunu söyledi. Yunan basını ise bunun karşılığında ülkeyi yine acı reçetelerin bekleyeceğine dikkat çekiyor.

Pazarlıkları aylardır devam eden ve son ana dek çekişmelerle geçen anlaşma, gerek kamusal gerekse özel sektördeki mali kurumların bir kaç yıl önce gidilebilecek son nokta olarak görülen adımların çok ötesine geçmesine yol açtı.

Atina, Troyka olarak bilinen Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası'ndan 130 milyar euroluk kurtarma paketini alamasaydı, Mart ayı ortasında vadesi dolan 14,5 milyar euroluk borç geri ödemelerini yapamayacaktı.

Ancak bir çok ekonomist Yunanistan'ın iflası ve eurodan çıkarılması riskinin henüz ortadan kalkmadığına dikkat çekiyor.

Yunanistan, son iki senedir taahhüt ettiği hiçbir hedefi tutturamadığı için Avrupalı yetkililerin yoğun baskısı altında.

Almanya ve Hollanda parlamentoları gelecek hafta paketi parlamentolarında oylayacak.

Yunan parlamentosu talep edilen kesintiler doğrultusunda geçen hafta sonu 3, 3 milyar euro'luk bir kesinti paketini daha onaylamıştı.

Bu adımlar Yunan halkının tepkisini çekiyor. Aylardır devam eden protesto ve grevler etkisiyle Yorgo Papandreu hükümeti istifa ederek erken seçim kararı almıştı.

Her iki büyük parti de verilen sözleri uygulama vaadinde bulunurken, bu durumun kurtarma paketi aleytarı ve euro'dan ayrılmayı savunan daha küçük partileri güçlendirdiği bildiriliyor.