BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Pakistan'da ABD karşıtı İslamcı ittifak güç kazanıyor

Sağ kanat dindarları bazı yasaklı örgütlerle bir araya getiren Difa-i Pakistan adlı yeni hareketin protesto gösterileri giderek artan sayıda katılımcıyla büyüyor. ABD, bu yeni ittifaktan endişelerini dile getirdi.

Abone ol

Pakistan'da aşırı uçta İslamcı grupların oluşturduğu Difa-i Pakistan (Pakistan'ın Müdafası) adlı ABD karşıtı yeni hareketin tabanını giderek genişlettiği düşünülüyor.

Pakistan'ın Batılı ülkelerle ittifakını sona erdirmeyi amaçlayan hareket, yasaklı örgütlerle sağ kanat dindarları bir araya getiriyor.

Son haftalarda Pakistan'ın belli başlı şehirlerinde binlerce katılımcıyla yürüyüşler düzenleyen Difa-i Pakistan hakkında Amerikalı yetkililer kaygılarını dile getirmeye başladı.

'Amerika defol'

''Amerika defol'' pankartları açan Difa-i Pakistan'a, Laşkar-i Tayyiba ve Harkatul Mücahiddin gibi yasaklanmış gruplar isim değiştirerek dahil oldu.

Pakistan'daki BBC muhabiri Şoaib Hasan, Difa-i Pakistan'ın gösterilerinin ülkede sadece en üst düzey yetkililere tanınan sıkı bir güvenlik içinde, polis eskortuyla ve otomatik silahlı özel korumalarla gerçekleştiğine dikkat çekti.

Hareketin önde gelen isimlerinden biri, Usame bin Ladin'in yakın dostu ve eski mücahit müttefiki olan Mevlana Fazlur Rahman Halil.

Hartakul Mücahiddin örgütünün temsilcisi Mevlana Halil'in 1998'de Usame bin Ladin'le birlike imzaladığı bildirinin, 11 Eylül saldırılarının zeminini hazırlayan kritik bir dönüm noktası olduğu düşünülüyor.

Terörist kimdir?

BBC'nin sorularını yanıtlayan Mevlana Halill, ''Eğer masum insanları öldürdüğümüze dair bir kanıt varsa, şayet biz gerçekten terörist isek, cezamızı çekmeye razıyız. Ama kanıt olmadan, Amerika'nın 'şu teröristdir, şu değildir' demesiyle bizi bölmesini kabul edemeyiz.'' diye konuştu.

Mevalana Halil ve Difa-i Pakistan konseyinin diğer önde gelenleri, kurdukları hareketin yasalar dahilinde, meşru bir grup olarak tanınmasında ısrarlılar.

Gözlemcilere göre bu yeni hareket, ana akım siyasi partilerden hayal kırıklığı duyan sıradan Pakistanlıların desteğini kazanmaya çalışıyor.

Çok sayıda Pakistanlı, ABD'nin ülkenin kuzey doğusunda aşiretlerin kontrolündeki bölgelerde insansız uçaklarla düzenlediği hava saldırılarında masum insanları öldürdüğünü söyleyerek, Pakistan hükümetini Washington'un karşısında dik durmamakla suçluyor.