BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

'Yunan Maliye Bakanı görevden alınacak'

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun yeni kabinesi ile ilgili ilk ayrıntılar basına sızmaya başladı. Maliye Bakanı Papakonstantinu'nun çevre bakanlığına kaydırılacağı belirtiliyor.

Abone ol

Yunanistan'da Başbakan Yorgo Papandreu, yoğun muhalefetle karşılaşan ekonomi siyasetlerini hayata geçirebilmek için kabinesinde değişikliğe gidiyor.

Papandreu'nun aslında dün yapılması beklenen ancak bugüne kalan açıklamasına ilişkin ilk ayrıntılar basına sızmaya başladı.

Buna göre kesintilerin mimarı olarak görülen ve eylemcilerin boy hedefi haline gelen Maliye Bakanı Yorgo Papakonstantinu, bu görevden alınıp çevre bakanlığına kaydırılıyor.

Maliye Bakanlığı görevi için ise halen savunma bakanlığı yapan Evangelos Venizelos'un adı geçiyor.

Aynı görev için Avrupa Merkez Bankası'nın eski başkan yardımcısı Lukas Papademos da aday gösteriliyor.

Büyük bir borç yükü altında olan Yunanistan'ın geri ödemelerini yapabilmek için kaynağa ihtiyacı var.

Papandreu, Avrupa Birliği ve IMF'nin bu kaynağı sağlaması karşılığında ekonomide büyük kesintilere gitmek durumunda.

Berlin'de kriz zirvesi

PASOK lideri, hükümetini ayakta tutmaya çalışırken Almanya ve Fransa liderleri krizin nasıl giderileceğini görüşmek üzere bugün bir araya geliyor.

Yunanistan hükümetinin tahvillerinin büyük bölümü iki ülkenin bankaları elinde.

Yunanistan'ın Avrupa genelinden aldığı borçların yüzde 55'i Alman ve Fransız bankaları elinde toplanıyor. Bu nedenle iki ülke olası bir temerrüt (geri ödeyememe) durumunda en büyük darbeyi alacak.

Konu Pazar günü euro bölgesi bakanlarınca da ele alınacak.

Yunanistan'ın borçlarını geri ödeyememesi durumunda patlak verecek bir krizin Avrupa ekonomisini de sarmasından endişe ediliyor.

Yunanistan hükümetinin geçen yıldan bu yana uygulamaya koyduğu ücret ve ikramiye kesintileri, kamu harcamalarındaki sınırlamalar ve vergi artışları sendikaların tepkisini çekiyor.

Onbinlerce eylemci Çarşamba günü bir kez daha genel greve giderek planları protesto etmişti. İki milletvekili de istifalarını açıkladı.

Son planlar 28 milyar euro tutarında tasarruf edilmesi için yeni kesintiler ve vergi artırımları öngörüyordu.

2012-2015 dönemini kapsayan paketin onayı, ülkenin yardım paketinden 12 milyar euro tutarındaki kredi dilimini alabilmesinin ön koşulu durumunda.

Devam eden kriz Avrupa ortak para birimi euro'nun değerini olumsuz etkiliyor.

Euro, İsviçre Frangı karşısında yüzde 1'den fazla gerileken, Çarşamba gününden bu yana ABD doları karşısında 3 sent'ten fazla değer kaybetti.

Ülkede bir sonraki genel seçim 2013 Ekim'inde yapılacak. Ancak PASOK'a yönelen baskılar bazı çevrelerde erken genel seçimin olasılığının tartışılmasına yol açtı.