BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,84
ALTIN 2.392,38
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Yumurta sayısına göre ceza verilecek

YÖK artan yumurta eylemleri üzerine disiplin yönetmeliğini değiştiriyor. Yumurta cezası atılan sayıya göre de değişecek

Abone ol

Öğrenci disiplin yönetmeliğinde yapılacak değişikle, "yumurta atan" öğrenciler "çevre düzenini bozdukları" gerekçesiyle kınama veya uyarma cezasıyla karşılaşabilecek. Ancak ceza yumurta sayısına göre ağırlaşabilecek.

YÖK'ün Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nin yeniden düzenlenmesi için başlattığı çalışma kapsamında "öğrencilere verilen disiplin cezalarının yeniden" tanımlanması gündeme geldi. YÖK tarafından hazırlanacak yönetmelik taslağı, görüş için önce rektörlere ardından, üniversitelerde katıldıkları seçimde en yüksek oyu alarak seçilen "öğrenci temsilcilerine" gönderilecek.

Konu YÖK Genel Kurulu'nda tartışmaya açıldı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın danışmanlarıyla yaptığı toplantıda şu yeni düzenlemeler üzerinde duruldu:

- Uyarma, kınama, yükseköğretim kurumundan bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma, yükseköğretim kurumundan bir veya iki yarıyıl için uzaklaştırma ve yükseköğretim kurumundan çıkarılma olarak belirlenen disiplin cezaları yeniden tanımlanacak.

- Yükseköğretim kurumundan çıkarılma kapsamındaki "siyasi veya ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart, bant ve benzerlerini bulundurmak" suçuna ilişkin ceza hafifletilebilecek. Bu suçun niteliğine göre, öğrenci uyarma veya kınama cezası alabilecek.

- Öğrencilerin en çok şikâyet ettiği öğretim üyelerinden oluşan disiplin komisyonlarının üyeleri yeniden belirlenebilecek. Bu komisyonlarda hukuk fakültelerinden daha fazla öğretim üyesinin bulunması mümkün hale getirilebilecek.

- Protesto amacıyla "yumurta atan" öğrenciler, "çevre düzenini bozdukları" gerekçesiyle kınama veya uyarma cezasıyla karşılaşabilecek. Ancak, öğrencilerin "attığı yumurta sayısına ve protesto şekline" göre disiplin cezası ağırlaşabilecek.

- Terör ve ırza tecavüz gibi suçlarının cezası ise yükseköğretim kurumlarından çıkarılma olarak belirlenmeye devam edecek.