BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

YSK'dan AK Parti'ye kötü haber

YSK AK Parti'nin yurt dışında yaşayan Türklere oy kullanma hakkının verilmesi için yaptığı başvuruyu reddetti.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Yurtdışında gurbetçilere sandık kurulması için (Yüksek Seçim Kurulu) YSK'ya dün başvuran AK Parti'ye kötü haber. Başbakan Erdoğan'ın 'Açığa düştük. Sen bizi sabote mi ediyorsun?' sözleriyle tepki gösterdiği YSK kararından dönmedi.

YSK'nın gurbetçi seçmenler aleyhine aldığı "Bulundukları yerden oy kullanamaz" kararı sonrası harekete geçen AK Parti kararın düzeltilmesi için harekete geçmişti.

Kararı görüşen YSK az önce yazılı bir açıklama yaptı. Buna göre gurbetçiler bu seçimde de sınır gümrüklerine gelerek oy kullanabilecek.  YSK'nın bu karı ile yurtdışındaki 2.5 milyon seçmen oy kullanamayacak.

NE KADAR SEÇMEN VAR?

YSK kayıtlarına göre yurtdışında 2 milyon 556 bin 335 seçmen bulunuyor. Bu seçmenlerin 1.2 milyonu Almanya'da. Hollanda'da 200 bin, Fransa'da 100 bin, Avusturya'da ise 110 bine yakın seçmen var. 12 Eylül 2010'da yapılan referandumda yurtdışındaki seçmenlerin sadece yüzde 8'i oy kullanabildi. Yani 194 bin gurbetçi gümrüklerdeki sandıklara gidebildi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) yurt dışındaki vatandaşların oy kullanması konusundaki kararının düzeltilmesi için YSK'ya başvurduklarını söylemişti.

AK PARTİ NE DEMİŞTİ?

İpek, AK Parti Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, şöyle konuşmuştu:

''YSK'nın yurt dışındaki vatandaşlarla ilgili daha önce vermiş olduğu kararın düzeltilmesi için dün başvuru yaptık. Nihai kararı YSK verecek. YSK'nın daha önce verdiği karar konusunda partilerin yaptığı açıklamalar biliniyor. Almanya tarafında da bir sorun yok. Almanya hükümeti, bu konuda ortaya koyduğu çekinceyi de kaldırdı. YSK'nın kararını bekleyeceğiz.''