BIST 10.004
DOLAR 32,34
EURO 34,75
ALTIN 2.431,13
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

YSK AK Parti'nin itirazını kabul etti

YSK'ya yapılan sandık sonuçlarının müşahitlere verilmesi yönündeki itiraz kabul edildi.

Abone ol

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AK Parti'nin itirazı üzerine, sandık sonuçlarının siyasi parti müşahitlerine de verilmesi yönünde yeniden karar aldı.

AK Parti Seçim İşleri Başkanı Haluk İpek, CİHAN'a yaptığı açıklamada, sandıklarda oylar kullanıldıktan sonra bir tutanağa bağlandığını ve bu tutanakların ise iki nüsha olarak hazırlandığını, birisinin sayım yapılan yerin kapısına, ikincisinin ise ilçe seçim kurullarına götürüldüğünü hatırlattı.

Bu sonuçların, sandıkta görevli olarak bulunan siyasi parti temsilcilerine de verildiğini hatırlatan İpek, sandık sonuç tutanağından orada bulunan siyasi partilerin temsilcilerinin sayısı kadar bulunması gerektiğine dikkat çekerek, YSK'nın yayınladığı genelgede, yeterli şekilde sandık sonuç tutanağının torbalarda bulunması yönünde genelge yayınladığını belirtti.

Bir kısım torbalarda sandık sonuç tutanağının iki adet olduğunun belirlendiğini kaydeden İpek, "Bunlardan birisini yazacak, birisini asacak. Siyasi parti temsilcilerine hangisini verecek. Boş olmadığı için veremeyecek." dedi.

YSK'ya yaptıkları başvuru sonucunda, genelgenin bir kısım yerlerde doğru uygulanmadığı konusunda uyardıklarını belirten İpek, "YSK'nın bugün tekrar almış olduğu kararla, sandık sonuç tutanaklarının siyasi parti temsilcilerine ve müşahitlere verecek şekilde torbalarda yeterince olması gerektiği, yoksa çoğaltılması gerektiğini, önce dağıtılan yerlerde ilçe seçim kurullarının bu tutanakları çoğaltarak vermesi konusunda bir karar yayınladı. Bu kararı hem internet üzerinden yayınladı, hem de ilçe seçim kurullarına gönderdi. Biz de bu kararı teşkilatlarımıza gönderdik. İlçe seçim kurullarına müracaat ederek yeterince sandık sonuç tutanaklarının çoğaltılmasını ve her sandığa dağtılmasıyla ilgili yazılı müraacatta bulunmalarını istedik." diye konuştu.

İpek, sandık seçim tutanaklarının, sonuçlar üzerinde hile veya oynama yapılması durumunda itirazlarda birinci delil olduğunu vurguladı. İpek, parti temsilcilerinin bu tutanakları almasının, bir itirazda en önemli delil olduğunu vurguladı. İpek, Yüksek Seçim Kurulu'nun, bu hassasiyetlerini bugün ilçe seçim kurullarına bildirdiğini kaydetti.