BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Yolsuzluk yapan bakana idam cezası!

Çin'in eski Demiryolları Bakanı Liu Cıcün' yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle idam cezasına çarptırıldı.

Abone ol

Çin'de yolsuzlukla mücadelenin yeni yönetimin ana gündem maddesi olmasının ardından ilk somut ve ağır ceza olarak dikkati çeken eski Demiryolları Bakanı Liu Cıcün'ün idam cezasına çarptırılması ülkede geniş yankı uyandırdı.

Bazı iş adamlarının Liu üzerinden yaklaşık 500 milyon dolar haksız kazanç elde ettiği belirtiliyor.

10 MİLYON DOLARI AŞKIN SERVETE SAHİP

Mahkemenin Liu ile ilgili suçlamaları sadece bakanlığı dönemiyle sınırlı tutmayıp, demiryollarında bürokrat olduğu dönemi de içine alarak 25 yılı aşkın sürede 10 milyon ABD dolarını aşkın servet elde ettiğini açıklaması dikkati çekti.

Liu'nun başta ihaleler olmak üzere, ülkenin yoğun yatırım yaptığı demiryolu ve ağlarıyla ilgili işlerde akrabalarını kayırdığı da vurgulanırken, ülke basını eski bakana büyük miktarlarda rüşvetin doğrudan ve dolaylı yollardan ulaştığını yazıyor.

Çin'in son zamanlardaki en büyük ve üst seviyedeki yolsuzluk skandallarından biri olarak izlenen davada, mahkeme, Liu'nun suçlarını itiraf ettiğini kaydederken, soruşturma organlarına rüşvet kanallarıyla ilgili de ipuçları verdiğini açıkladı.

GÜCÜNÜ KÖTÜYE KULLANDI 

Bu arada Liu'nun gücünü kötüye kullanması nedeniyle çevresindeki iş adamlarının 3 milyar yüen (yaklaşık 489,3 milyon ABD doları) değerinde kazanç elde ettiği belirtilirken, yargı makamları büyük miktarda nakit para, hisse senedi, sanat eseri ve diğer varlıkların ele geçirildiğini kaydetti.

Yetkililer, ele geçirilen ya da banka hesaplarında dondurulan nakit para ve 374 varlığın doğrudan Liu'nun kendi suçlarından elde ettiği kazancı olmasa da görevini kötüye kullanarak çevresindeki işadamlarına sağladığı imkanlar olduğunu ve bunun da Liu'nun suçunun ağırlığını vurguladığını belirtiyor.

Mahkeme ayrıca eski Bakan'ın iki yıl ertelemeli idam cezasına ek olarak, gücünü kötüye kullanma suçu için en ağır ceza olan 10 yıl hapis cezası da verdi.

KARİYERİNİN ZİRVESİNDEN İDAM CEZASINA

Çin'in ekonomik gelişiminde büyük rol oynayan demiryolu ağlarının öncülerinden olan Liu'nun soruşturması 28 Mayıs 2012'de başlamış ve ardından ÇKP'den ihraç edilmişti.

Hubey eyaletinin Icou kentinde doğan Liu, 1973'de ÇKP'ye üye olarak partide çalışmalara bulundu ve Çin Ulaştırma Üniversitesi'nden mezun oldu. Kariyeri demiryolu ve ulaşım üzerine olan Liu, 1984'den 1987'ye kadar ülkenin doğusundaki Cıngcou Demiryolları İdaresine bağlı Vuhan kentindeki idarenin başkanlığını yaptı. Ardından Guangcou Demiryolları İdaresi'nde başkan yardımcılığı görevini üstlendi. 

Liu, görev yaptığı sürece ÇKP'nin yerel organizasyonlarında üst düzey vazifelerinin yanında, partinin en yüksek organı 16'ncı ve 17'nci ÇKP Ulusal Kongreleri'nde Merkez Komitesi üyesiydi.

Demiryolları Bakanlığı'na 2003'te getirilen Liu, 2011 şubatında bu görevinden alınmıştı.

ESKİ YOLSUZLUK SORUŞTURMALARI

Çin'de son olarak üst düzey bir siyasetçi olan ve yönetimde ülkenin en önemli organlarından Ulusal Reform ve Kalkınma Komisyonu Başkan Yardımcısı Liu Tienan hakkında "ciddi disiplin ihlali" gerekçesiyle soruşturma açılmıştı.

Liu'nun soruşturmasında da yine zengin bir iş adamı ile işbirliği yaptığı ve oğlunun bu iş adamının sahibi olduğu şirketlerin birinde yönetim kurulu başkanlığı yaptığı ileri sürülmüştü.

Ülkede ayrıca geçen yıl, en büyük skandallardan biri daha yaşanmış ve Çin'in güçlü siyasetçilerinden eski ticaret bakanı ve Çongçing vilayeti ÇKP sekreteri Bo Şilay'ın kariyeri, eşinin bir cinayet olayına karışmasıyla sona ermişti. ÇKP geçen yıl sonunda Bo'nun partiden ihraç edilerek gücünü kötüye kullanma, rüşvet alma gibi birçok olaya karıştığı gerekçesiyle adli mercilere sevkedileceğini açıklamıştı.

Çin Devlet Başkanı Şi, göreve ilk geldiğinde ÇKP'yi en çok zayıflatan unsurun yolsuzluk olduğunu belirterek, bu konuyla mücadele edeceklerini, halkın da hükümeti bu anlamda bilgilendirmesini ve desteğini istemişti.