BIST 10.793
DOLAR 32,21
EURO 34,83
ALTIN 2.414,42
HABER /  GÜNCEL

Yol ortasındaki türbe görenleri şakına çeviriyor

Afyonkarahisar merkeze bağlı Anıtkaya köyünde, yolun ortasında bulunan ‘İbrahim Baba Türbesi’ görenleri hayrete düşürüyor. <br/>16-17’nci yü...

Abone ol

Afyonkarahisar merkeze bağlı Anıtkaya köyünde, yolun ortasında bulunan ‘İbrahim Baba Türbesi’ görenleri hayrete düşürüyor.
16-17’nci yüzyıllar arasında yaşadığı tahmin edilen ve iyilikseverliği ile tanınan İbrahim Baba Türbesi, Anıtkaya köyünün tam ortasından geçen yolu deyim yerindeyse adeta ikiye bölüyor. Büyükşehir Yasası çıkmadan önce belde konumunda olan köyde, dönemin belediyesi tarafından yapılan yol yapım çalışmalarında üzerinden yol geçmesi gereken, fakat kutsal sayıldığı için dokunulmayan türbe bugünkü hali ile yolun ortasında kalarak ilginç bir görüntü oluşturuyor. Türbenin bulunduğu yol aynı zamanda köyden İhsaniye ilçesi ve Gazlıgöl beldesine bağlantı yolu özelliği de taşıyor. Anıtkaya beldesinden diğer ilçe ve beldelere geçmek isteyen türbenin etrafından dolaşarak geçerken, bazı sürücüler ise gördükleri bu manzara karşısından şaşkınlarını gizleyemeseler de, araçlarından inip dua etmeyi de ihmal etmiyorlar.
Köylüler ise bu manzaraya alışkın olduklarını söyleyerek, türbenin kaldırılması için hiçbir girişimin yapılmadığını çünkü İbrahim Baba’nın mübarek birisi olduğuna inanıldığını kaydettiler.
Öte yandan, adına yapılan türbede İbrahim Babanın mezarının başında yer alan metinde ise şu bilgiler yazıyor:
“16-17’nci yüzyıllar arasında yaşamıştır. Misafirperverliği ile ün salmıştır. İpek Yolu üzerinden kurulan kasabamıza uğrayan yolcuların, konaklama ve iaşe ihtiyaçlarını ücretsiz karşılamıştır. Kendisinden vergi alınmaması hususunda Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman tarafından ferman gönderilmiştir. Kurduğu vakfiye ve müştemilatı ölümünden yüzyıllar sonra bile devam etmiştir. En önemli olan misafirperverliği kasaba halkı olarak miras kabul edilmiş olup, hala sürdürülmektedir.”
(İHA)