BIST 10.755
DOLAR 32,24
EURO 34,88
ALTIN 2.424,88
HABER /  GÜNCEL

Yoksul vatandaşa 6 müjde

Yoksul ailelere yardım anlayışı değişiyor. Yardımlar artık tek elden yapılacak ve 6 farklı yardım verilecek. Bakın onlar neler?

Abone ol

Devletin yoksullara yaptığı yardımlar silbaştan değişiyor. Buna göre, yoksul aileler prim ödemeksizin genel sağlık sigortasından yararlanacak. Kira yardımı yapılacak, çocuklara 40 YTL destek verilecek. Üniversite mezunu genç 10 bin YTL iş kurma kredisi alacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hazırladığı yeni tasarı taslağı ile devletin yoksullara yapacağı tüm yardımlar tek çatıda toplanacak. Böylece tüm kamu kurumlarıyla belediyelerin yapacağı her türlü yardımlar tek merkezden ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.

SINIR 320 YTL

Yeni sistemde yoksul aileler ihtiyaç durumlarına göre bölümlere ayrılacak. En yoksul aileye devletin yapacağı tüm yardımların toplamı hiçbir şekilde brüt asgari ücretin yarısını yani 319 YTL 35 YKr’yi geçemeyecek. Bu limitten özürlü ailelerle üniversite mezunlarına verilecek kredi dahil edilmeyecek. Bakanlar Kurulu’na bu tutarı iki katına kadar artırma yetkisi verilecek.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI

Yoksul aileler prim ödemeksizin genel sağlık sigortasından yararlanacak.

ÖZÜRLÜYE DESTEK

Özürlü çocuğu olan ailelere yardım yapılacak. Bu yardımların sınırı yok.

ÇOCUK YARDIMI

18 yaşına kadar, kız çocuklarına 40, erkek çocuklarına 30 YTL yardım yapılacak. Paralar anneye teslim edilecek. Bu paralar çoğunlukla gıda için kullanılacak.

KİRA YARDIMI

Yoksul ailelere kira yardımı yapılacak. Yakacak, giyecek ve yiyecek için nakit para verilecek

İŞ KURMA YARDIMI

Yoksul ailelerin üniversite mezunu gençlerine 10 bin YTL iş kurma yardımı yapılacak. 10 genç biraraya gelip 100 bin YTL ile bir iş kurabilecek.

TEMBELLİK DEĞİL ÜRETİM

Yardımlar, yoksul ailelerin tembelliğe alışmaması için asgari ücretin yarısıyla sınırlandırılacak. Bir taraftan yardımlar düşük tutularak, diğer yandan da aile fertlerine meslek edindirme destekleri verilerek ailelerin yoksulluğa sığınıp sürekli devletten destek beklemek yerine, iş sahibi olmaya çalışmaları teşvik edilecek.

Yetkililer, “Yardımlar asgari ücret seviyesine yaklaşınca insanlar, ‘çalışsam zaten asgari ücret alacağım. Yattığım yerden zaten bu gelire kavuşuyorum’ deyip iş aramıyorlar” dedi.

GEREKİRSE KÖMÜR YARDIMI

Yeni yardım sistemiyle kömür yardımı uygulaması sona erecek. Devlet sadece olağanüstü kış şartları ve benzeri gibi nedenlerle geçici durumlarda kömür yardımı yapabilecek. Taslağın Bakanlar Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında kömür yardımının özel olarak ele alınması bekleniyor. Tüm bu çocuk, barınma, geçinme yardımları toplamı asgari ücretin yarısını geçemeyecek.