BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,78
ALTIN 2.428,00

Yırtık omuz kasına son!

Omuz kaslarındaki yırtıkların tedavisi tamamıyla mümkün!

YIRTIK OMUZ KASLARI ERKEN TEDAVİ İLE TAMAMEN İYİLEŞEBİLİR

Omuz Kaslarının Yırtılması Ne Anlama Gelir?

Rotator kılıf adı verilen kas grubunun tendonlarındaki yırtık omuz kaslarındaki yırtık olarak tanımlanır.

Rotator Kılıf Nedir? Görevi Nedir?

Omuz eklemini oluşturan yuva ve başın karşı karşıya durmaları ancak çevrelerindeki kas ve tendonlarının desteği ile mümkündür. Eklemi destekleyen en önemli kas grubu ise rotator kılıftır. Rotator kılıf eklemi çepeçevre sarar. Böylece hem omuz eklemini yerinde tutar hem de omuzun içe ve dışa dönüş hareketlerini yaptırır. Omuzun dönme hareketlerinden sorumlu olduğu için rotator (döndürücü) kılıf olarak adlandırılır. Aslında rotator kılıf, dört adet kasın tendonlarından oluşan bir tendon kılıfıdır. Bu dört kasın başlangıç ve tendonlarının omuzdaki yapışma yerleri farklıdır. Bu şekilde omuzu saran tek bir kılıf olmasına rağmen rotator kılıf omuza farklı yönlerde hareketler yaptırabilir. Omuz eklemini içe, dışa döndürmek ve elin baş üzerine kaldırılması rotator kılıfın omuza yaptırdığı hareketlerdir.

Rotator Kılıf Tendonları Nasıl Yırtılır?

Rotator kılıfta yırtık gençlerde ve sporcularda ani bir harekette omuzun aşırı yüklenmesi sonucunda oluşabileceği gibi, zaman içinde tekrarlayıcı omuz hareketleri sonucunda da oluşabilir. Özelllikle kolun baş seviyesinin üzerinde kullanılmasıyla oluşan zorlanma yırtık sebebidir. Rotator kılıf tendonlarının esnekliği ve sağlık durumu da yırtık oluşumu için önemlidir. Özellikle yaşlı hastalarda tendonların yapısı daha zayıf ve kırılgan olduğu için kendiliğinden ya da hafif zorlanmalarla yırtık oluşabilir. Bazı hastalarda omuz eklemi çıkığı ya da omuz sıkışma sendromunda tendon kılıfı üzerindeki kemik çatının basısına bağlı olarak da rotator kılıf tendonları yırtılabilir.

Rotator Kılıf Yırtığı Oluşması için Kimler Riskli Gruptatır?

Fırlatma hareketini yapan sporcular, ağır işlerle uğraşan işçiler, cam temizleyen işciler, tavan boyayan ustalar, tahtaya yazı yazan öğretmenler, yoğun ev işleriyle uğraşan ev hanımları, yüksekten düşenler, omuz travmasına maruz kalanlar, yıpranmaya bağlı (dejenerasyon) ileri yaşlı hastalar riskli gruptadır.

Tam ya da Kısmi Kat Rotator Kılıf Yırtığı Ne Demektir?

Rotator kılıf tendonları bir kalınlığa sahiptir. Eğer yırtık tüm kalınlık boyunca oluşmuş ise tam kat yırtık olarak adlandırılır. Böyle yırtıklarda yırtığın üzerinden bakıldığında alttaki omuz başın görülmesi mümkündür. Kısmi kat yırtıklarında (parsiyel kat) ise tendon kalınlığı alttan ya da üstten kısmi olarak yırtılır. .kısmi yırtıklarda omuz başı açığa çıkmaz. Bazı kısmi kat yırtıklar cerrahi tedavi gerektirmeyebilirler. Tam kat yırtıklarda ise cerrahi yırtık onarımı şarttır.

Rotator Kılıf Yırtıklarının Belirtileri Nelerdir?

Kolun öne veya yana doğru kaldırılırken ağrı ortaya çıkması en sık şikayettir. Bazı hastalar omuz hareketlerini tam olarak yapamazlar. Özelllikle yukarı kaldırma ve içe – dışa döndürme hareketleri zayıf ya da yoktur. Çoğu hasta gece omuzlarının üzerine yatamamaktan şikayetçidir.

Yırtılan Rotator Kılıf Tendonları Kendi Kendine İyileşmez mi?

Tam kat rotator kılıf yırtıkları genelde büyüme eğilimindedir. Yırtık uçları kasın olduğu tarafa doğru çekilerek zaman içinde genişler. Bu dönemde yırtık tendona yük verilmediği için tendonun incelmesi ve kalitesinin bozulması da söz konusudur. Sonuç olarak yırtığın çok büyümeden ve tendon yapısı bozulmadan onarılması önemlidir.

Rotator Kılıf Yırtıklarının Tedavisinde Neler Yapıyorsunuz?

Eğer yırtık tam değilse (parsiyel yırtık) omuzu ters hareketlerden korumak iyileşmeye yardımcı olur. Ağrı ve hareketlerle oluşan acının giderilmesi tedavinin en önemli basamaklarından biridir. Hastanın yaşam kalitesi ağrı ve acının kontrolüyle yeniden artırılmaya çalışılır. Ayrıca güçlendirme egzersizleri de önerilir. Rotator kılıf tendonları üzerine bası olan hastalar, tedaviye cevap vermeyen kısmi yırtığı olan hastalar ve tam kat yırtığı olan hastalarda cerrahi tedavi tercih edilir.

Cerrahi Tedavide Neler Yapıyorsunuz?

Cerrahi tedavide yapılan yırtık tendoların birbirine dikilmesi ya da kemikten ayrıldığı noktaya tespitidir. Eğer rotator kılıf tendonları üzerine eşlik eden bir bası mevcut ise bası da aynı anda kaldırılır ki yırtık tekrarlanmasın.

Cerrahi Tedavi Nasıl Yapılır?

Cerrahi tedavi kapalı (artroskopik) ya da açık iki şekilde de yapılabilir. Daha çok kapalı yani artroskopik müdahaleyi tercih ediyoruz. Artroskopide yaklaşık 1 cm' lik bir delikten sokulan kamera ile omuz eklemi ve çevre dokulara ait görüntüler ekrana aktarılır. Daha sonra diğer iki delikten sokulan küçük el aletleriyle yırtık onarılır. Açık tamir yırtığın çok büyük olduğu vakalarda daha çok tercih edilir.

Ameliyat Sonrası Rehabilitasyon Gerekiyor mu?

Rotator manşet kas grubunun yırtıklarının tamirinin sonrasında omuzun normal fonksiyonlarına dönüşü zaman alır. Yırtığın büyüklük ve tipine göre bu süre üç aya kadar uzayabilir. Rehabilitasyon programı en az cerrahi kadar önem taşımaktadır. İyi bir rehabilitasyon programı ile hastalarda mükemmele yakın sonuçlar alınabilmektedir.

Rotator Kılıf Yırtığı Onarılmaz ise Ne Olur?

Eğer rotator yırtık onarımı gecikirse her şeyden önce hastanın ağrısı hayat kalitesini düşürür. Zamanla kolun yukarıya kaldırılmasında, içe ve dışa çevrilmesinde güç kaybı artar. Rotator kılıf kas ve tendonlarında yapısal bozulma başlar. Kas dokusunun yerini yağ dokusu alır. Sonuçta yapısal bozulma oluşmuş tendonlar dikilemeyecek kadar kırılgan ve zayıf hale gelirler. Bu süreç başladığında artık geri dönüşümü mümkün değildir.