BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,76
ALTIN 2.426,20

En sık omuz ağrı nedeni: Sıkışma Sendromu

Omuzun dönmesini sağlayan kasların (rotator manşet kasları) ve bursanın kürek kemiğinin omuzdaki çıkıntısı ile omuz başı arasındaki boşlukta sıkışmasıdır.

Omuz Sıkışma Sendromu Nedir? Kimlerde Görülür?

Omuzun dönmesini sağlayan kasların (rotator manşet kasları) ve bursanın kürek kemiğinin omuzdaki çıkıntısı ile omuz başı arasındaki boşlukta sıkışmasıdır. Impingement sendromu olarak da adlandırılır. Spor yapanlar, ağır işlerle uğraşan işçiler ve ev hanımlarında sıktır. Hastalar şiddetli omuz ağrılarından şikayet ederler. Subakromiyal bursit ve ratotor manşon kaslarının tendiniti omuz sıkışma sendromuna eşlik eder.

Subakromiyal Bursit Ne Demektir?

Subakromiyal bursa adı verilen omuz başı üzerindeki yağlayıcı keseceğin enflamasyonuna bursit adı verilir.

Rotator Manşon Tendiniti Nedir?

Rotator manşet kas grubunun tendonlarının enflamasyonuna tendinit adı verilir. Kürek kemiği ile omuz başı arasındaki boşluk daraldığı için tendonların üzerindeki basıya bağlı gelişir. Kürek kemiğinin çıkıntısı olan akromionun aşırı kıvrık olması da omuz başı ile kürek kemiği arasındaki boşluğun daralmasına sebep olur. Sonuçta kolu yukarıya kaldırma sırasında tendonlar daralan aralıkta baş ile akromiyon arasında sıkışır. Sıkışmanın uzun süreli olduğu kronik hastalarda yırtık dahi gelişebilir.

Omuz Sıkışma Sendromunun Ne Gibi Belirtileri Vardır?

Hastalar genellikle ilk şikayet olan omuz ağrısını görmezden gelirler. Başlangıçta ağrı az ve kaslarda hafif bir güç kaybı var iken ilerlemiş hastalarda omuzda şiddetli ağrı ve hareket kısıtlılığı kaçınılmazdır. Hasta kolunu içe çeviremez, sırtına götüremez, saçını tarayamaz, sütyen açıp takamaz. Bu gibi hareketlerde kısıtlılık, baş üzeri hareketlerde ileri derecede ağrı, gece uykudan uyandıran ağrılar görülür. Sıkışmanın devam etmesi durumunda rotator manşon tendonlarında yırtıklar oluşabilir.

Nasıl Tanı Konulur?

Fizik muayene ve hikaye ile sıkışma sendromu tanınabilir. Ancak omuzdaki bası miktarı ve rotator manşonda yırtık olup olmadığını anlamak için röntgen grafileri ve MR gereklidir.

Tedavide Neler Yapıyorsunuz?

Eğer sadece bursit varsa istirahat önerilir. Soğuk uygulama, ödem giderici ilaçlar etkin bir tedavi sağlayabilir. Bazen geçici olarak kol askısı kullanılması gerekebilir. Ağrı azalınca omuz güçlendirme egzersizlerine başlanmalıdır. Eğer şikayetler gerilemezse cerrahi tedavi gerekebilir.

Rotator manşon kaslarının tendinitinde ağrı ve kısıtlılık yapan hareketlerden kaçınmak gereklidir. Germe ve güçlendirme egzersizlerine başlanmalıdır.

Omuz sıkışma hastalığının tedavisinde aktivite kısıtlaması, ödem giderici ilaçlar, kortikosteroid enjeksiyonuna ek olarak ve fizik tedavi uygulanır. Fizik tedaviye rağmen şikayetler geçmiyorsa ameliyat önerilir. Ameliyat kapalı (artroskopik) ya da açık yapılabilir. Kapalı olanı hasta için konforlu olup daha çok tercih edilir. Ameliyatta omuz sıkışma sendromunu oluşturan kemikler tıraşlanarak sıkışma ortadan kaldırılır.

Korkikosteroid Enjeksiyonu Yapıyor musunuz ?

Kortikosteroid enjeksiyonu dikkatli yapılmalıdır. Özellikle genç sporcularda kortikosteroid enjeksiyonlarından kaçınılmalıdır. Aksi takdirde yırtığa neden olabilir. Ayrıca kortikosteroid enjeksiyonu öncesi rotator manşet kaslarının tendonlarında yırtık olmadığından emin olunması gerekir. Yırtık durumunda yapılırsa yırtık büyür.

Ameliyat Sonrası Fizik Tedavi Gerekir mi ?

Sıkışma sendromuna bağlı gelişen hareket kısıtlılığını açmak ve rotator manşon kaslarını güçlendirmek için hastalar ameliyat sonrasında yaklaşık bir ay fizik tedavi alırlar. Genelde onuncu günden sonra işlerine dönebilirler. Birinci aydan sonra da her türlü aktiviteyi yapabilecek hale gelirler.