BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,79
ALTIN 2.428,32

Okuyun, kemik erimesinden korunun!

Kemik erimesi diğer adıyla osteoporozun en sık yarattığı olumsuzluk omurga kırığı...

Kemik Erimesi Nedir?

Kemik erimesi diğer adıyla osteoporoz, kalsiyum ve kemik proteinlerindeki azalmaya bağlı olarak kemik kitlesinde azalma olarak tanımlanabilir. Bu kemiklerin kırılması için daha yüksek risk anlamına gelir.

Kemik Erimesi İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

• Kadın olmak
• 50 yaş üstü olmak
• Kalsiyum ve D vitamininden düşük diyet ile beslenmek
• Az hareketli veya yatalak olmak
• Kemik kaybına neden olan bir ilaç almak (kortizon gibi)

Kemik Erimesine Bağlı Kırık Riski Altında Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Kemik yoğunluğu ölçümü kırık oluşmadan kırık riskinizi tahminde yardımcı olabilir. Menopoza girmiş ya da 50 yaş üstü iseniz, kemik yoğunluğu ölçümüyle kırık riskiniz tahmin edilebilir. Ölçümde düşük kemik yoğunluğu saptanırsa kırık riski artmış olarak değerlendirilir.

Kemik Erimesi En Sık Hangi Kemiklerde Kırıklara Sebep Olur?

Kemik erimesi kalça, omuz, bilek ve en sık da omurga kemiklerinde kırıklara sebep olur.

Kemik Erimesine Bağlı Omurga Kırıklarının Farkı Nedir?

- Omurlar düşme gibi hafif bir kaza ya da ağır bir yükü taşıma sonrasında kırılabilir. Bunlar hafif travma kırıkları olarak da adlandırılır.

- Kırıklar genelde kompresyon (çökme) şeklindedir.

- Kemik erimesine bağlı omurga kırıkları bulgu vermeden, sinsi bir şekilde gelişebilir. Omurgada kırık oluştuğunda bazı hastalar keskin bir ağrı hissedebilir, bazıları ise hissetmeyebilir. Dolayısıyla bazı hastalar ağrı az ya da hiç olmadığı için doktora gitmeyebiliyorlar. Bu hastalar bir süre sonra boyda kısalma belirtisi ile doktora başvurur.

Kemik Erimesine Bağlı Omurga Kırığı Ne Gibi Bulgular Verir?

- Kırık sonrası tüm omurganın şekli değişip eğrilik oluşabilir. Genelde omurun öne doğru kamalaşması sonucunda kifoz ya da kamburluk olarak tanımladığımız eğrilik oluşur. Birden fazla omurda kırık oluşursa eğriliğin derecesi de artar.

- Boyda kısalma

- Duruş bozukluğu,

- Kronik sırt ağrısı, anksiyete, depresyon, özgüven kaybı, uyku problemi gözlenebilir.

Kemik Erimesine Bağlı Omurga Kırığı Olduğu Hangi Tetkiklerle Anlaşılır?

Doktorlar kemik erimesi olan kişilerde, sırt ağrısı varlığında, omurgada eğrilik veya kamburluk geliştiğinde, bir yıl içinde iki santimetre ve daha fazla boyda kısalma meydana geldiğinde röntgen çekerler. Bazı hastalarda omurga kırığı mikrokırık şeklinde olup röntgende görülemeyebilir. O zaman MR gibi ek tetkiklere de başvurabilirler.

Kemik Erimesine Bağlı Omurga Kırıklarının Tedavisinde Neler Yapılır?

Kırık omur sayısına, kırılan omurdaki çökme miktarına ve kırılan omurun hangisi olduğuna bağlı olarak tedavi şekli değişir.

- Öncelikle hastalar kemik erimesine yönelik ilaç tedavisi almak zorundalar. Omurga kırığına yönelik ise bazı kırıklarda ağrı kesici tedavi yeterli olabilirken bazı kırıklarda çökmenin artmasını durduran ya da azaltan cerrahi işlemler gerekebilir.

- Kamburluğun oluşumun ya da artmasını engellemek için yatak istirahati, otururken sırt desteği ve korse kullanımı gerekebilir.

- Ağrı genellikle altı ile sekiz hafta içinde geçer nadiren kronikleşir. Tedavide ağrı kesici ilaçlar, sıcak uygulama, masaj, fizik aktivite faydalı olabilir. Otururken sırt desteği kullanmak da ağrıyı azaltır. Şiddetli ağrısı olan ve uygulanan tedaviye rağmen rahatlama sağlayamayan hastalarda omurga kırığını stabilize etmek amacıyla kifoplasti ve vertebroplasti yöntemlerinden herhangi biri tercih edilebilir.

Vertebroplasti ve Kifoplasti Nedir?

- Kırılan omurlardaki çökme, açılanma ve buna bağlı oluşan omurga eğriliğini engelleme amacıyla kullanılan cerrahi tekniklerdir.

- Vertebroplasti: Kırık omurun içine kemik çimentosu enjekte edilmesidir.

- Kifoplasti: Bu yöntem de vertebroplastiye benzer. Küçük bir şişme balon, boşluk oluşturmak için kırık omurun içine yerleştirilerek şişirilir. Balon şişerken kırık omurdaki çökmeyi yükselterek düzeltir. Daha sonra balon çıkarılarak oluşan boşluk daha sonra kemik çimentosu ile doldurulur.

- Vertebroplasti ve kifoplasti hastaya cerrahi olarak kibar işlemlerdir. Özel çalışma kanülleri (borular) kırık omura küçük bir delikten sokulur. Balon ve çimento bu kanüllerin içinden omura yerleştirilir. Hekim özel bir röntgen cihazı yardımıyla ciltte sadece bir delik açarak bu ameliyatı yapabilir.

- Her iki teknikte de cilt kesisi küçük ve iyileşme süresi çok kısadır. Lokal anestezi altında yapılabilirler. Ağrı hemen işlem sonrası geçer. Ameliyat sonrası hastalar aynı gün taburcu olup hastanede kalmaları gerekmez.