BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

Yılın fotoğrafındaki o kız kurtuldu

Haiti depreminin ardından kurtarma çalışmaları tüm hızıyla sürerken, seyrek de olsa yaşanan mucizeler teselli oluyor.

Abone ol

Haiti depreminin ardından kurtarma çalışmaları tüm hızıyla sürerken, seyrek de olsa yaşanan mucizeler teselli oluyor.

Bugüne kadar 90 kişinin canlı kurtarıldığı açıklanırken, UNICEF'in 2 yıl önce seçtiği 'Yılın Fotoğrafı'nın küçük kahramanı 12 yaşındaki Landa da depremden sağ kurtulmayı başardı. Haiti'de yaşanan kasırga felaketinin ardından bölgeye giden Belçikalı Alice Smeets'in çektiği fotoğrafta, "sefalete inat" tertemiz beyaz elbisesi ve tokalı haliyle hafızalara kazınan Landa'nın ve 5 kardeşinin hayatta olduğu, yine Alice Smeets tarafından açıklandı. Alman Deutsche Welle de habere yer verdi.

ÇOCUKLARIN DRAMI

13 Ocak günü yaşanan 7.0 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede çocukların en çok mağdur durumda olduğu belirtiliyor. Yardım örgütlerinin açıklamalarına göre, binlercesi sokakta kaldı. Evleri yıkıldı, aileleri öldü. BM Çocuk Fonu UNICEF, 2 milyon kadar çocuğun Haiti'yi vuran depremden etkilendiğini duyurmuştu.

75 BİN KİŞİ ÖLDÜ

Yağmanın önünü almak amacıyla BM Güvenlik Konseyi, Haiti'ye takviye barış gücü gönderme kararı aldı. Konsey'e, 2 bini asker, bin 500'ü polis olmak üzere toplam 3 bin 500 takviye personel gönderilmesi önerildi. BM'nin Haiti'de 7 bini asker ve 2 bini polis olmak üzere yaklaşık 9 bin barışı koruma görevlisi bulunuyor.

Sivil Savunma Dairesi 75 bin kişinin öldüğünü, 250 bin kişinin yaralandığını, 1 milyon kişinin evsiz kaldığını bildirdi.

Ülkede asker sayısını arttırarak eleştiri toplayan ABD'nin Savunma Bakanı Robert Gates de askerlerinin BM barış gücüne destek olacağını, ancak düzeni sağlama görevini üstlenmeyeceğini bildirdi. Başkan Obama'nın kararıyla Haiti'ye 7 bin 500 kadar asker gönderilmişti.

Dünyanın 4 bir yanından yardım ve kurtarma seferberliği aralıksız sürüyor. ABD'de, kısa mesaj yoluyla 22 milyon dolardan fazla yardım toplandı. CNN televizyonunun ünlü sağlık muhabiri, aynı zamanda sinir cerrahı olan Sanjay Gupta, enkazdan çıkarılan başından ağır yaralı bir kız çocuğunu ameliyat etti ve ameliyatı da görüntüledi.

Başkentte elektrik sisteminin çökmesi sonucu, güneşin batmasıyla birlikte güvenliğin sağlanamadığı kentte silah sesleri de yükselmeye başlıyor. BM yetkilileri ve güvenlik güçleri de Port Au Prince'de akşam sokağa çıkılmaması yönünde uyarılar yapıyor.

5 AYLIK TÜRK KIZI SAĞ KURTULDU
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, William ve Esra Gardner çiftinin enkazdan sağ çıkan 5 aylık kızları İmran'ı kucağına alarak sevdi. Anne ve babası işteyken enkaz altında kalan Türk bebeği, Haiti bebek bakıcısının kurtardığı belirtildi.