BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,87
ALTIN 2.432,05
HABER /  GÜNCEL

Yılın dedesi Hakkı Gökbulut!

İşte yaptığı işlerle bulunduğu bölgenin en sevilen insanı olmayı başaran Hakkı Dede'nin hikayesi

Abone ol

Ankara'nın Mamak ilçesinde israfla mücadele ve ihtiyaç sahiplerine yardımın simgesi haline gelen ‘Ekmekçi Dede’, gün boyu topladığı ekmeklerle süt alıp fakir öğrencilere dağıtıyor. Ekmekçi dede ismiyle anılan Hakkı Gökbulut, mahalle sakinlerinin de sevgilisi oldu.

Ankara’nın Mamak ilçesinde kızı ve bir torunu ile yaşayan Hakkı dede, nam-ı diğer ‘Ekmekçi Dede’, israfla mücadelede örnek bir davranış sergiliyor. Mahallelinin Ekmekçi Dede diye hitap ettiği Hakkı Gökbulut, mahallesindeki 5 sokakta çöpe atılmak üzere bırakılan atık ekmek, pasta, kek ve unlu mamulleri el arabasıyla toplayarak inek sahibi vatandaşlara veriyor. 

33.20120705093641.jpg

ALDIĞI SÜTLERİ İHTİYAÇ SAHİBİ ÖĞRENCİLERE VERİYOR

Çarşamba ve Cuma günleri toplamaya çıktığı ekmeklerin karşılığında 150 kilogram kadar süt alan Hakkı dede, “Sokaklara bırakılan ekmeklere çok üzülüyorum. İnanılmaz bir israf var” dedi.

22.jpg
Ekmek karşılığı aldığı sütleri yurtlara, ihtiyaç sahibi öğrencilere verdiğini vurgulayan Hakkı dede, “Bu benim topladığım ekmekler çöpe gitse bunca fayda da çöpe gidecek. Bu hizmet benim yaptığım gibi belediyelerimiz ve gönüllü kuruluşlar aracılığı ile ülkemiz genelinde uygulansa çok büyük kazanım olur. Bu yolla elde edilen atık ekmekler yem için değerlendirilebilir. Bu besiciliği büyük katkıdır” şeklinde konuştu.

“8 YILDIR SOKAKLARDA EKMEK TOPLUYORUM”

Emekli olduktan sonra bir yandan gönüllü olarak mahalledeki caminin işlerine bakmayı, diğer yandan çöpe atılmış ekmekleri toplamayı kendine görev sayan Hakkı dede, israfla mücadelesine 8 yıldır devam ettiğini belirtti. Hakkı dede, ne zaman çöpe atılmış bir ekmek görse içinin sızladığını kaydederek, “İnsanlar her gün yemeyecekleri kadar ekmeği evlerine alıyor. 3 kişilik aile 5 tane ekmek alıyor ve bunun iki tanesi çöpe gidiyor. İnsanlar daha bilinçli olsa israfın önüne geçebiliriz” ifadesinde bulundu.

4.20120705093706.jpg

SADECE EKMEK DEĞİL

Öte yandan sadece ekmek değil atılan ayakkabı ve kıyafetleri de topladığını vurgulayan Hakkı dede, atılan ayakkabıları da ihtiyaç sahibi insanlara verdiğini söyledi. Belediyelerin bu konuda daha duyarlı olması gerektiğini belirten Gökbulut, “Yardımsever 1-2 vatandaş ekmek toplarken yardım ediyor. Ama bunlar da yetersiz kalıyor. Belediyelerin buna bir çözüm bulması gerekir. İsrafı önlemek için herkesin çabalaması gerek” dedi.

5.20120705093724.jpg

BU DURUMDAN HERKES MEMNUN


Hakkı dedenin israfı önlemek için yaptığı bu mücadeleden memnun olan mahalleliden bir vatandaş ise, “Hakkı dede uzun süredir sokaklardan ekmekleri toplar. Biz mahalleli olarak bu durumdan çok memnunuz. Hakkı dedeyi burada herkes tanır. Bizler de bazen yardımcı olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.