BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Yıldız'dan Rumları sevindiren espiri

KKTC'de tarihi bir gün yaşandı. Türkiye ve KKTC birlikte, Ada'nın kuzeyinde petrol aramaya start verdi...

Abone ol

Türkyurdu 1 adı verilen petrol kuyusunun açılması nedeniyle Ada'ya gelen Enerji Bakanı Taner Yıldız, yapılan törenin ardından, KKTC Başbakanı İrsen Küçük ile birlikte basın toplantısı yaptı.

Toplantıda, hem Türkiye hem de KKTC, Kıbrıslı Rumlara barış mesajı gönderdi. Gerek Yıldız, gerekse KKTC Başbakanı Küçük, 'petrol ya da doğalgaz bulunursa, Rumlarla paylaşırız' mesajı verdi.

Ama bir şartla; Ada'da çözüm olmasının ardından...

Yıldız, 'petrol bulursanız paylaşır mısınız? ' sorusuna, "bu konuda yanıt hakkı KKTC'ye ait" dedi, onun cümlesini KKTC Başbakanı Küçük tamamladı:

"Kıbrıs'ın imkanları, Kıbrıs halkınındır. Kıbrıs'ın müşterek varlığıdır. Petrol ya da doğalgaz bulunması halinde, anlaşmadan barıştan sonra, muhakkak ki müşterek kullanılır..."

Sondaj maliyeti toplam 400 milyon dolar Peki, Bakan Yıldız'ın "ilk kuyuda petrol bulma şansı binde birdir" dediği, bu ilk sondaj kulesinin, Türkyurdu 1'in maliyeti ne kadar? Bunu da TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal açıkladı...

Türkyurdu1'in maliyeti 10 milyon dolar. Ancak bu karada kurulan platformu, alınacak sonuçlara göre denizdekiler de izleyecek. TPAO'nun Kıbrıs'ta, hem karada hem de denizde petrol arama faaliyetlerinin toplam maliyeti 400 milyon doları bulacak. Ve bu önemli adım konusundaki son, ancak kilit soru; karada sorun pek yok. Ancak denizdeki petrol aramasında Turk tarafı ile Rumların sondaj çalışması kesişirse? Bakan Yıldız bu konuya doğrudan girmedi, ılımlı mesaj vermeyi tercih etti; "Siyasi gelişmelerden arındırılmış teknik bir çalışma yapmayı düşünmüyoruz. Teknik çalışmalar siyasi gelişmelerin üzerine bina edilmeli. KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun yaptığı doğal kaynakların kullanımına ilişkin teklif hala güncelliğini koruyor..."

Rumlar Ankara'ya işbirliği teklif etti Bakan Yıldız, Kıbrıslı Rumların gayriresmi düzeyde, enerji özellikle de petrol arama konusunda Türkiye'ye işbirliği teklif ettiğini de söyledi. Ancak Rumlar'ın, Kıbrıslı Türkleri devre dışı birakmayı amaçlayan bu girişimin reddedildiğini de şu sözlerle açıkladı; "Rum Kesimi'nden bazı teklifler geldi. Ancak biz 'muhattap KKTC'dir' dedik..."