BIST 10.192
DOLAR 32,36
EURO 34,66
ALTIN 2.393,75
HABER /  EKONOMİ

Yıldız doğalgaz fiyatlarını savundu!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgazın maliyetin altında satıldığını söyledi.

Abone ol
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgazın maliyetinin altında fiyatla satıldığını söyledi. 1 Temmuz 2013'e kadar kurşunsuz benzine 151 kez zam yapıldığını, 123 kez de indirim yapıldığını hatırlatan Yıldız, petrol fiyatlarının serbest piyasa koşullarında oluşturulduğunu kaydetti.
 
Enerji Bakanı Taner Yıldız, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerinin sözlü soru önergelerini yanıtladı. Yıldız, bu yıl kabul edilen Elektrik Piyasası Kanunu'na göre, sayaç değişikliği sonucu oluşan maliyetin artık ilgili elektrik dağıtım şirketi tarafından karşılandığını dile getirerek, "Vatandaşımıza herhangi bir yük söz konusu değildir" dedi. 
 
Türkiye'nin AB ülkeleri arasında doğalgazı en ucuza alan ülke olmamasına rağmen vatandaşa en ucuz satan ülke olduğunu söyleyen Yıldız, Türkiye'de 2002'de 17.1 milyar, 2012'de 45.5 milyar metreküp doğalgaz tüketildiğini bildirdi. 
 
AKARYAKIT FİYATLARI VE VERGİLENDİRME
 
Petrol fiyatlarının serbest piyasa koşullarında oluşturulduğunu ifade eden Yıldız, 1 Temmuz 2013'e kadar kurşunsuz 95 oktan benzinde 151 kez fiyat artışı, 123 kez fiyat indirimi yapıldığını kaydetti. Yıldız, 95 oktan kurşunsuz benzinde vergi oranının yüzde 60'larda, motorinde yüzde 53'lerde olduğunu dile getirerek, 2005'te benzindeki oranının yüzde 75 düzeyinde olduğunu anımsattı. 
 
Yıldız, Trakya ve Doğu Anadolu'da doğalgaz rezervleriyle ilgili bir kısım miktarlara rastladıklarını, ancak bunun haberini çok önceden vermediklerini, ümitlerle oynamaksızın, gerçekçi haberlerin paylaşıldığını kaydetti.
 
Türkiye'nin doğalgaz talebinin kırkta birinin yerli kaynaklardan sağlandığının altını çizen Yıldız, doğalgazın, maliyetlerinin altında satıldığını ifade etti.