BIST 9.975
DOLAR 32,39
EURO 34,74
ALTIN 2.435,97
HABER /  GÜNCEL

Yıldırım o rezaleti Erdoğan'a anlattı

Fenerbahçeli basketçi Taurasi hakkında verilen hatalı doping kararını Basketbol Federasyonu Başkanı değerlendirdi.

Abone ol

Fenerbahçe doping skandalı sonrası soluğu Ankara'da aldı. Yönetim ayrıca yarın kapsamlı bir basın toplantısı yapacak.

Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, Fenerbahçe'den ayrılan ABD'li bayan basketbolcusu Diana Taurasi ile ilgili doping kararında yanlış yapıldığının ortaya çıkması üzerine, ''Böylesine ciddi bir konuda akredite olmuş bir kurumun bu kadar büyük bir hata yapmış olması gerçekten çok üzücü'' dedi.

Turgay Demirel, ABD'ye hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Demirel, ABD'de Dünya Bayanlar Basketbol Şampiyonası ile ilgili toplantılara katılacağını belirtti. Şu anda kamuoyunu meşgul eden çok önemli bir konu olduğunu ifade ederek, dopingle mücadele konusunda Hacettepe Üniversitesi Doping Kontrol Merkezi'nin verdiği kararı değerlendirmek istediğini bildiren Turgay Demirel, şunları söyledi:

Yıldırım Erdoğan'a çıktı
Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ile yönetim kurulu üyelerinden Nihat Özdemir ve Ali Koç'u kabul etti. Başbakanlık merkez binada gerçekleştirilen görüşme 1 saat 15 dakika sürdü.

Görüşme sonrasında Ali Koç, bir gazetecinin, bayan basketbolcu Diana Taurasi'nin doping test sonucunun yanlış çıkmasına ilişkin durumunu hatırlatarak, ''Hacettepe Doping Merkezi'nin kapatılmasını mı istediniz'' sorusuna, ''Yok, yok'' şeklinde cevap verdi.

''Haksız yere doping ile suçlanan ve 2 yıl süreyle ceza alması mümkün olan 2 futbolcu ve 2 basketbolcunun böyle bir suçlamadan kurtulmuş olmaları bir spor adamı olarak beni sevindirdi. Çünkü, haksız yere çok büyük bir leke alacaklardı ve belki de spor hayatları sona erecekti. Bu nedenle böyle bir durumun ortaya çıkmasına sevindiğimi söylemeliyim. Çünkü haksızlıkla ceza almaları gerçekten çok üzücü olacaktı. Öte taraftan çok üzücü olan bir durum daha var, böylesine önemli bir konuda Dünya Anti Doping Ajansı'nın (WADA) akredite ettiği bir kurum çok büyük bir hata yaparak önce numunelerin A örneklerinde doping bulduğunu açıkladı. Daha sonra sporcuların B numunesini açılması istendiğinde orada da sporcuların dopingli olduklarını bulduğunu bize yazıyla bildirdi. Fakat aradan bir süre geçtikten ve sporcuların savunması geldikten sonra bir hata yaptıklarını bu raporları geri çektiklerini ifade eden bir yazıyı hafta başında bize yolladılar. Dolayısıyla böylesine ciddi bir konuda akredite olmuş bir kurumun bu kadar büyük bir hata yapmış olması gerçekten çok üzücü. Ülkemiz adına, Türk sporu, Türk basketbolu ve Türkiye çok olumsuz bir durumla karşı karşıya kaldı. Bunun önümüzdeki süreçte çok büyük bedelleri olabilir. Tabi bu kuruma açılacak tazminat davaları olabilir. Sporcular, sporcuların kulüpleri ve federasyon tarafından, hatta bizim tarafımızdan açılacak tazminat davaları olabilir. Bütün bunların hepsi gerçekten hiç olmaması gereken konulardır.''

''DOĞRU YAPTIĞIMIZ ORTAYA ÇIKTI''

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) olarak doping konusunda WADA ve FIBA kurallarına uygun olarak hareket ettiklerine işaret eden Demirel, şöyle devam etti:

''Bu kurallara uygun olarak örneklerin alınması, bu örneklerin kurallara uygun olarak akredite kurullar tarafından denetlenmesi ve onların açıkladığı sonuçların kamuoyu ve kulüplerimize açıklanması konusunda hiç eksiksiz ve her zaman sporcudan yana bir tavır aldık. Hatta bu son süreçte Fenerbahçe'nin diğer bir basketbolcusunun numunesinin Hacettepe Üniversitesi dışında akredite edilmiş bir kurumda test edilmesi konusundaki talebine Basketbol Federasyonu olarak sporcuya olan pozitif yaklaşım çerçevesinde sıcak baktık. Bu numuneleri Köln'e yolladık. Bu nedenle de kamuoyunda gerek o kurum gerek onun temsilcileri tarafından eleştirildik. Ama ne kadar doğru yaptığımız ortaya çıktı. Bir anlamda Hacettepe Enstitüsü'nü bir tane daha benzer hatadan kurtarmış olduk belki de.

Gelinen süreçte, FIBA Avrupa Ligi'nde mücadele eden Fenerbahçe'nin dünyanın en iyi bayan basketbolcularından biriyle ilgili yaşadığı süreci çok büyük bir talihsizlik olarak değerlendiriyorum. Gerçekten kulübün bu anlamda çok büyük bir kaybı oldu. Her ne kadar şu ana kadar Avrupa Ligi'nde maç kaybetmemiş olsalar da Diana Taurasi çok önemli ve değerli bir oyuncu. Biz de Basketbol Federasyonu olarak yönetmelikler çerçevesince Diana Taurasi'nin dopingli çıktığı andan itibaren kulübe yaptığımız yazışmaları bir anlamda askıya almış oluyoruz. O günkü lisansla ilgili ve o günkü kulübün oyuncuları oynatma hakkıyla ilgili pozisyona geri dönüleceğini kurul kararı olarak aramızda tartışacağız ve bir karar alacağız diye düşünüyorum. Bu sadece Fenerbahçe Kulübü ile ilgili değil, Ceyhan Belediyesi Kulübü içen de söz konusu. Onların yerine getirilmiş oyuncular ve federasyona ödenmiş paralar varsa onlar da tabii ki geri ödenecektir.''

''HATALARIN BEDELİ ÇOK AĞIR OLDU''

Turgay Demirel, talihsiz bir süreç yaşandığını yineleyerek, ''Sporcular adına çok sevindik. Haksız yere ceza almalarının önüne geçilmiş oldu. Dört sporcu şu ana kadar bu işten çok büyük maddi manevi zarar gördü. Maddi zarar fazla önemli değil ama manevi zarar çok daha büyük. Öte yandan kulüpler zarar gördü. Türkiye, Türkiye basketbolu zarar gördü. Ben şimdi Amerika'ya gidiyorum. Mutlaka bana Los Angeles'ta bu konu ve Diana Taurasi ile ilgili çok soru sorulacak ve durumunu açıklamamız istenecek. Maalesef bir kurum ve bir kurumun yaptığı hataların bedeli çok ağır oldu'' diye konuştu.

Federasyonun sağlık kurulu başkanı olan Turgay Atasü'nün bu konuda tamamen WADA kurallarına uygun hareket ettiğini vurgulayan Demirel, ''Biz federasyon olarak tamamen WADA tarafından akredite edilmiş bir kurumun verdiği kararları kamuoyuna ve kulüplere aktarıyoruz. Epey süre geçmesine rağmen cezalar açıklanmamıştı, savunmalar bekleniyordu. Burada da sporcuya ve temsilcilerine gereken bütün yasal süreçler tamamen tanındı. Federasyon olarak sporculara yakın davranarak doğru yaptığımızı bir kez daha görmüş olduk. Ama maalesef önümüzdeki süreçte Hacettepe Üniversitesi'nin dopingle mücadele konusunda yapması gereken, herhalde atması gereken ciddi adımlar var. Bu konuda maalesef çok büyük bir zafiyet gösterildi'' dedi.

YANLIŞ KARAR SONUCU FENERBAHÇE'DEN GÖNDERİLEN TAURASİ TÜRKİYE'YE DÖNER Mİ?

[PAGE]



SORULAR

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Turgay Demirel, ''Hacettepe Üniversitesi, WADA tarafından akredite Türkiye'deki tek kurum mu?'' sorusu üzerine, ''Evet, Hacettepe Enstitüsü WADA tarafından akredite edilmiş tek kurum. Zaten bizim de Türkiye Basketbol Federasyonu olarak WADA'nın akredite ettiği bir kurumu tartışma ya da değerlendirme şansımız yok. Türkiye'de şu anda yaklaşık senede 3 bin 500 doping testi yapılıyor. Bunun büyük bir çoğunluğu Hacettepe Üniversitesi'nde yapılıyordu. Biz sadece bu sene Fenerbahçe'nin diğer Avustralyalı oyuncusu Peny Taylor'ın, 'Bu kuruma güvenmiyorum, ben başka bir yerde doping testi yapılmasını istiyorum' şeklindeki beyanı üzerine onun testlerini Köln'de yaptırmıştık ve onlar da negatif çıkmıştı'' yanıtını verdi.

Turgay Demirel, bundan sonra ''Hacettepe Üniversitesi Doping Merkezi'nin durumu ne olacak?'' sorusu üzerine, ''Bu saatten sonra artık Hacettepe Üniversitesi'nin lisansının geçerli kalabileceğini düşünmüyorum. Herhalde WADA'dan bu konuda tedbir gelecektir. Ama biz bundan sonraki faaliyetler için ya Lizbon'da, ya Köln'de, ya da belki Atina'da olan kurumları kullanmak durumunda kalacağız'' dedi.

''Milli atlet Süreyya Ayhan'ın doping testleri de mi aynı kurumda yapıldı?'' sorusu üzerine de Demirel, ''Onları ben bilemiyorum, o konuları bilemiyorum'' yanıtı verdi.

AZİZ YILDIRIM İLE GÖRÜŞME

Turgay Demirel, bir gazetecinin ''Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ile bu konuda görüştünüz mü? Çünkü o da sert bir açıklama yapmıştı, Başbakanla görüşeceğini söylemişti'' sözleri üzerine şunları söyledi:

''Aziz Bey'le dün Litvanya'dan görüştük bu konuyu. Çünkü biz federasyon olarak duyar duymaz kulübün ve oyuncunun mağdur olmasını engellemek için hemen Disiplin Kurulu kararını açıkladık. Disiplin Kurulu da gelen rapor doğrultusunda oyuncu üzerindeki tedbiri kaldırdı. Hacettepe Enstitüsü kendi verdiği dopingli raporunu geri çekince ortada ceza vermeye gerek hiçbir durum kalmadığı için biz de süratle kulüp ve oyuncu mağdur olmasın diye bunu açıkladık. Şu ana kadar bunu Futbol Federasyonu daha yapmadı hem Gençlerbirliği hem de Karssporlu futbolcu için. Esasında sporcuların ve kulübün mağdur olmaması için bu konuda çabuk hareket edilmesi gerekiyor. Bu anlamda Aziz Bey'le de dün konuştum ve gelen yazı doğrultusunda bu kararı aldığımızı kendisine söyledim.''

''TÜRKİYE'YE DÖNER Mİ?''

TBF Başkanı Turgay Demirel, bir gazetecinin ''Diana Taurasi gibi bir dünya yıldızı tekrar Türkiye'ye gelir mi, sizin kanaatiniz nedir? Bundan sonra Türkiye'ye gelecek yıldızları bu olay nasıl etkiler?'' sorusu üzerine şöyle dedi:

''Zaten bu olay olur olmaz olumsuz şekilde etkiledi açıkçası. Diana Taurasi'de böyle bir hadise olması nedeniyle ve kızın da 'Ben bugüne kadar hiç böyle bir şeye tenezzül etmedim, kullanmadım' diye ısrarla beyanları tabii ki dünyanın diğer sporcularında da bir tereddüt yarattı. Ama dünyanın her tarafında, dünyanın gelişmiş ülkelerinde doping kontrolü yapılıyor. Bu anlamda tek konu doping kotrolünü yapan WADA'nın akredite kurumunun bu işi düzgün yapması. Biz de zaten Peny Taylor konusunda sporcunun hassasiyetini göz önüne alarak federasyon olarak çok doğru bir karar vererek numuneyi Köln'e yollamıştık. Bazı kişiler tarafından eleştirilmemize rağmen. Bundan sonra da zannediyorum akredite olmuş farklı kurumlara gönderilecek.''

''Bu olaylardan sonra Taurasi Türkiye'ye gelir mi?'' sorusu üzerine Demirel, ''Ümit ediyorum gelir, inşallah gelir. Çünkü bu şekilde belki olayın tamir olmasına yardımcı olmuş olur kendisi de'' dedi.

Demirel, ''Aziz Yıldırım'ın açıklaması vardı, 'Bizi Avrupa şampiyonluğundan ettiler' diye. Siz buna katılıyor musunuz?'' sorusu üzerine de şunları kaydetti:

''Açıkçası Fenerbahçe daha şu ana kadar Avrupa Ligi'nde maç kaybetmedi. Dolayısıyla o iddiasını kaybetmiş durumda değil. Ama tabii ki Diana Taurasi çok değerli bir sporcu ve final maçlarında olmazsa ve Fenerbahçe final maçlarını kaybederse ki finale kadar geleceğini de tahmin ediyorum ben, Diana olmasa bile bunun nedeni Diana'nın olmaması olarak değerlendirilebilir. Ama belki şu anda Diana Taurasi ikna edilebilir ve gelebilir ve yine Fenerbahçe'nin şampiyonluğu için mücadele edebilir. Öyle olmasını diliyorum.''