BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

YGS adaylarını kızdıracak karar!

YGS'deki şifre iddialarını soruşturan savcılığın verdiği karar çok tartışılacak türden...

Abone ol

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) giren 1.7 milyon öğrencinin savcılıktan beklediği açıklama geldi. YGS'de şifre iddialarını soruşturan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı takipsizlik kararı verdi.

Savcılık 'suç unsuruna rastlanmadı davaya gerek yok' açıklamasını yaptı. Başsavcılık ÖSYM Başkanı Ali Demir hakkında ise soruşturma izni istedi.

Cumhuriyet Başsavcılığı YGS'de iddialarıyla ilgili olarak yaptığı soruşturmayı tamamladı. Soruşturma sonucu savcılık suç unsuruna rastlanmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi. Başsavcılık ayrıca ÖSYM Başkanı Ali Demir hakkında görevini ihmal iddiasıyla soruşturma izni istedi.

DAVA SÜRÜYOR

Ankara 7. İdare Mahkemesi'nde açılan dava sürüyor. Mahkeme, savcılıktan bilirkişi raporunu göndermesini istedi. Yürütmeyi durdurma talebi ise istenen belgeler mahkemeye ulaştıktan sonra görüşülecek. ÖSYM ise mahkemeye gönderdiği savunmada şifre iddialarını yalanladı. ÖSYM, sınavın iptalini gerektirecek bir olumsuzluk tespit edilmediği bilgisine de yer verdi.

Hatırlanacağı üzere ÖSYM, YGS ile ilgili Ankara 7. İdare Mahkemesi'ne açılan davanın savunma metninde, "davanın öncelikle usul yönünden incelenerek YÖK Başkanlığı'nın da davalı konumuna alınması" gerektiğini belirtmişti.. Savunmada, "Sınavın iptalinin istenmesinde ne haklı bir gerekçe ne de kamu yararı bulunmaktadır" denilmiş ve "Söylenti ve ispatlanmamış bilgiye dayalı" davanın reddi istenmişti.

DANIŞTAY'DAN SORU

Danıştay ise ÖSYM'ye soru kitapçıklarıyla ilgili soru yönetti. Danıştay, "Adaya özgü soru kitapçığının niteliği ne?" diye sordu.

SORUŞTURMANIN ÜSTÜ KAPATILIYOR

YGS'deki şifre iddialarının üzerine giden Milliyet gazetesi yazarı Abbas Güçlü ise savcılığın kararını eleştirdi. "Olay alel acele kapatılıyor" diyen Güçlü, KPSS soruşturmasını örnek verdi.

"Hergün ortaya çıkan yeni iddialar var. Savcılığın gerekçelerin açıklanması lazım. Savcı sadece şifrenin sızdırılmadığı ile ilgili takipsizlik kararı verdi. Nelere bakarak bu karar verildi kamuoyuyla paylaşılması lazım. Ayrıca KPSS sınavıyla ilgili 9 aydır karar veremeyen savcılıktan bu sınavla ilgili 3 günde nasıl karar çıktı."