BIST 10.891
DOLAR 32,94
EURO 35,76
ALTIN 2.529,05
HABER /  DÜNYA

Yeterki çocuk yapmayın

O ikinci en kalabalık ülke. Nüfusu sabit tutmak için ilginç bir yöntem uygulayacak.

Abone ol

Hindistan, bir milyarı aşan nüfusuyla dünyada Çin'den sonra en kalabalık ikinci ülke.

Nüfus artışının önemli bir probleme dönüştüğü ülkenin batısındaki bir bölgede, sorunla mücadele amacıyla yeni bir uygulama başlatılacak.

Satara bölgesinde 15 Ağustos'ta başlanacak uygulamayla, çocuk yapmayı erteleyen yeni çiftler ikinci kez-bu kez masrafları belediye tarafından karşılanmak üzere - balayına çıkabilecek.

Uygulama uyarınca iki yıl çocuk yapmayan evli çiftlere, ikinci balayları için 125 dolar verilecek.

Çocuk yapmama süresi üç yıla çıktığında, yardım miktarı da 190 dolara yükseltilecek.

Hint yetkililer, hazırladıkları 'Balayı Paketi'ne ilginin şimdiden yoğun olduğunu söylüyorlar.

Hindistan'da yasal olarak evlenebilmek için en az 18 yaşında olmak gerekiyor.

Yetkililer yeni uygulamayla öncelikle bu yaştan önce geleneksel yöntemlerle evlenen çiftlerin çocuk sahibi olmasını önlemeye amaçlıyor.

Hindistan'ın batısında Maharaştra eyaletine bağlı Satara bölgesinde yaklaşık üç milyon kişi yaşıyor.

Bölgede her yıl yaklaşık 25 bin çift evleniyor, bu çiftlerin yüzde 80'den fazlası evlilik sonrası bir yıl içinde çocuk sahibi oluyor.

Yetkililer ise nüfus artışının önüne geçebilmek için alacakları önlemlerin, 'bedava ikinci balayı' teklifiyle sınırlı olmadığını söylüyorlar.

Satara'da, belediyenin uygulamasına dahil olan çiftlere ayrıca özel danışmanlık hizmeti verilecek, kadınlara bedava doğum kontrol hapları dağıtılacak ve çiftler daha sonra çocuk sahibi olmaya karar verdiklerine kendilerine yardım edilecek.

Güney Asya editörümüz Sencay Dasgupta, özellikle de erkek çocuk sahibi olmaya büyük önem verilen Hindistan'da, Satara bölgesi yetkililerinin genç çiftlerin hemen çocuk sahibi olmamaları için ilginç bir uygulama başlattıklarını belirtiyor