BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,81
ALTIN 2.514,85
HABER /  EKONOMİ

Yerli otomobilde sürpriz gelişme

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yerli otomobil bekleyenlere müjde verdi.

Abone ol

Suudi Arabistan'ın Cidde kentine geniş bir girişimci heyetiyle birlikte çıkarma yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan , özellikle yerli otomobil üretimine ilişkin önemli ipuçları verdi. 'Dünyada önemli markalar varken, bunlarla nasıl rekabet edilebilir' yorumlarına katılmadığını vurgulayan Çağlayan, şunları söyledi:

"Güney Kore'nin Hyundai'sinin de başladığı yerde dünyada başka firmalarda vardı. Biz de başlarken kötü araba üretmeyi düşünmüyoruz. Bir yerden başlamak lazım. İş hayatına girdiğimde iki işçim vardı. Ama sonra adı bilinen firmalardan biri oldum. Böyle düşünürsek hiçbir şey yapmamamız lazım. Türkiye bunu yapabilecek güçte. Zaten bugün Türk mühendisi ve sanayicisi üretiyor. 10 yıl önce bunları konuşamazdık, güler geçerdiniz. Ama 10 yılda bu noktaya geldik."

Bugün'de yer alan habere göre Çağlayan, yerli üretim konusunda gelinen noktayı şöyle özetledi: "Duygusal değiliz. Biz duygusal olsak da özel sektör olmaz. Olmaz diyenlerin çalışmaya başladığını görüyorum. Özellikle itirazı bıraktılar yerli otomobil üzerinde çalışmaya başladılar. Bir kırılma noktası oldu. Türkiye'nin en büyükleri ile görüşüyoruz. 3-4 ay içerisinde çalışmalarını bize getirecek durumda olduklarını söylüyorlar. Böyle bir oluşumda devlet olarak bir altın hisse gibi manevi değeri olan bir hisse ile içinde olabilir." Aynı şekilde yerli ticari araç üretiminde de mesafe aldıklarını belirten Çağlayan, "Bir değil iki yerli otomobilimiz olacak" dedi.

Türkiye ekonomisinin geldiği noktada otomobil üretiminin halka psikolojik bir eşik atlatacağını ifade eden Çağlayan, bunun beraberinde uçağı, helikopteri getireceğini söyledi ve ekledi: "Benim büyük bir hayalim var. Öyle bir Cumhuriyet bayramı kutlayalım ki makam araçları yerli olsun. Havada gösteri yapan helikopterler, uçaklar yerli üretim olsun. O zaman gerçek bir bayram olur."