BIST 10.159
DOLAR 32,14
EURO 35,13
ALTIN 2.476,25
HABER /  GÜNCEL

Yeraltı gökyüzünden izlenecek

Depremin önceden tahmin edilmesi amacıyla yeni bir bilimsel çalışmanın hazırlıklarına başlandı.

Abone ol

Yapılması planlanan çalışmada, sismik aktiviteler açısından litosfer, atmosfer, iyonosfer etkileşimi tüm yönleriyle incelenerek, depremin önceden tahmin edilmesi hedefleniyor.

Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü ve İngiltere'de bulunan ve başkanlığını Ronald Karel'in yaptığı Meteodeprem Araştırma Merkezi (Meteoquake Research Center-MRC) ile ortak yürütülmesi planlanan ''LAI projesi'' ile ilgili teknik detay toplantısı Erzurum'da gerçekleştirildi.

LAI projesiyle sismik aktiviteler açısından litosfer, atmosfer, iyonosfer etkileşiminin tüm yönleriyle incelenerek, depremlerin önceden tahmin edilmesi amaçlanıyor.

Coğrafya bilgi sistemleri platformu ve uzaktan algılama teknikleriyle hazırlanacak projede, litosfer, atmosfer, iyonosfer etkileşiminin yanı sıra deprem tahminlerinde kullanılan tüm teknikler birlikte değerlendirilecek.

Proje kapsamındaki araştırmalarda insansız uçaklar, gökyüzünü sürekli izleyen kablosuz kamera sistemleri, mobil atmosferik ölçüm cihazları, GPS destekli 3 boyutlu yer altı izleme sistemleri kullanılacak, sahada düzenli radon ölçümleri gerçekleştirilerek, elektrik potansiyel alan değişimleri izlenecek.

Ayrıca yapılan sözleşmelere bağlı olarak uluslararası EUMESAT, DEMETER kurumlarından uydu görüntüleri ile İngiliz Kraliyet Meteoroloji Kurumu verileri düzenli olarak alınacak. Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi başta olmak üzere diğer sismik veri toplayan kurumlardan da sağlayacak kayıtlar eldeki bilgilerle eşleştirilecek, dinamik haritalara aktarılıp, internet üzerinden Londra, İstanbul, Sofya ve NASA'daki proje takipçilerine eş zamanlı aktarılacak.