BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Yeniden görebilmek istiyor

Başkent’te şeker hastalığı sonucu görme yetisini kaybeden, daha sonra böbrek yetmezliği teşhisi konulan ve üç kez kalp krizi geçiren 29 yaşı...

Abone ol

Başkent’te şeker hastalığı sonucu görme yetisini kaybeden, daha sonra böbrek yetmezliği teşhisi konulan ve üç kez kalp krizi geçiren 29 yaşındaki Savaş Dalkıran, yeniden görebilmek için yardım bekliyor.
29 yaşındaki Savaş Dalkıran, 27 yılını hastalığı ve maddi sıkıntılar ile mücadele ederek geçirdi. 2 yaşında şeker hastalığı teşhisi konulan Dalkıran, zamanla görme yetisini kaybetti. Böbrek yetmezliği teşhisi de konulan Dalkıran, üç kez kalp krizi geçirdi ancak hayata tutundu. Twitter aracılığı ile ‘#savasgörmekistiyor’ hashtagı açılarak Dalkıran’a, twitter kullanıcıları destek oldu.
Gözleri görmemeye başladığında sosyal güvencesi olmadığı için hastaneye gidemediğini anlatan Dalkıran, “Sosyal güvencem olmadığı için hastaneye gidemedim. 2010 yılında özel hastanede muayene oldum. Benden birkaç test istendi, ben bunları durumum olmadığı için yaptıramadım. İşleri de bırakmak zorunda kalmıştım. Şuan sadece ışığı fark edebiliyorum. Gözlerim için birkaç tedavi uygulandı. Defalarca lazer tedavisi oldum. Damarlarım yakıldı ve gözlerim silikon ile kaplandı” şeklinde konuştu.
Görme yetisini zamanla kaybettiğini ifade eden Dalkıran, şunları söyledi:
“İlk önce gözlerimin önünde küçük sinekler uçuşuyor gibi oldu. Bazı kasılmalar, ışığı görünce batmalar oldu. Ondan sonra kararmaya başladı. İğne oldum, 25 günlük düzelme oldu.”
Maddi sıkıntılardan dolayı tedavi olamayan Dalkıran, “Muayeneye gidemediğim için gözlerimin açılıp açılmayacağı konusunda bir fikir sahibi olurdum. Bunu karşılayacak imkanım yok. Evimize doğalgaz alamadım, 700 lira ile geçiniyorum. Bunun 325 lirası evin kirasına gidiyor” diye konuştu.
Haftada 3 gün diyalize girmek zorunda kalan Dalkıran‘a umut ışığı ise, 60 yaşındaki babası Muharrem Dalkıran’ın böbrek nakli için testler uygulanmaya başlanmasıyla doğdu. 2011 yılında böbrek yetmezliğinden dolayı hastaneye yatmak zorunda kalan Dalkıran, “Böbrek hastalığımdan dolayı hastaneye yatmak zorunda kaldım. Sosyal güvencem yoktu. Babam bankalardan kredi çekti. Hastalığım için bu parayı kullandı. Şuan kredi kartlarının ana parası duruyor. Faizine yetmiyor babamın maaşı” dedi.
Kalp krizi geçirerek kalbi duran Dalkıran, "Akşam saatinde diyalize gidecektim. Doktorum öğle saatinde gitmemi söyledi. Diyalize ablam götürüyordu. Tekerlikli sandalyeden bir anda boynum düşmüş. Kalbimin durduğunu anlamışlar. Yoğun bakıma kaldırmışlar. Bu arada üç defa daha kalbim durması sonucu toplam 12 dakika kalbim atmamış. Bunun sonucunda beynime oksijen gitmemiş ve sol tarafım felç oldu. Ailemi aramışlar, hazırlığınızı yapın gelin son kez görün diye. Onu da atlattım Allah’ıma çok şükür. Anti depresyon ilaçları kullanıyorum. 8 saat uyku nedir bilmiyorum. Uyumayı özledim. Renkleri bile unutur hale geldim” diye konuştu.
Görmediği için sıkıntılar yaşadığını belirten Dalkıran, “Evden çıkamıyorum. Gezmek için bir aracım yok. Tekerlekli sandalyeyi zaten annem itekleyemez, babam ise 60 yaşında olduğu için. Akülü sandalye zaten kullanamıyorum görmediğim için. Çıkıp gezmeyi çok özledim. Gözlerim görseydi en azından diyalizime kendim giderdim. Kimseye bağımlı olmazdım” dedi.
Hiçbir zaman isyan etmek taraftarı olmadığını ifade eden Dalkıran, şunları kaydetti:
“Her zaman şükrediyorum. Allah’ıma şükür benden beterleri de var. Ben sesimi duyurabiliyorum ama duyuramayanlar da var, Allah onlara yardım etsin. Büyüklük göstersinler, benim gözlerimi açtırsınlar ve bende bir ömür boyu dua edeyim onlara.”
Anne Fidan Dalkıran ise, “Çocuğumun gözü açılsın başka bir şey istemiyorum. Bende birçok hastalık var. Elimizden geldiği kadar çabaladık. Oğlum hiç hayatını yaşamadı” diye konuştu.
(İHA)