BIST 9.645
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.411,12

Yeni KDV kanun tasarısı “Araç veya Gayrimenkul” fiyatlarını düşürür mü?

33 yaşında olan KDV Kanunumuzda, köklü değişiklikleri öngören yasa tasarısı doğrusuyla yanlışıyla meclisten geçti.

Gözümüz aydın…

33 yaşında olan KDV Kanunumuzda, köklü değişiklikleri öngören yasa tasarısı doğrusuyla yanlışıyla meclisten geçti.

Düzenlemeye gidilen konulardan biri de araç veya gayrimenkul satışlarında KDV olayı…

Tasarıdan haberi olmayan ya da konuyu yakından takip etmeyenler için hemen belirtmemde fayda var, boş yere heyecanlanmayın. 

Konu senelerdir eleştirilen ve çözülmesi beklenen “binek araç alışlarında ödenen KDV’nin indirim konusu yapılabilmesi” değil.  Bunun çözümü için sanırım bir 33 sene daha beklemek zorundasınız.

Araç alışında ödenen KDV’nin indirim konusu yapılamaması ile ilgili çok yazılıp çizildiğinden yazımda bu konuya değinmeyeceğim.

Olay, ikinci el taşıt veya gayrimenkul ticareti ile uğraşan kişilerin, mükellef olmayanlardan alarak vasfında esaslı bir değişiklik yapmadan sattığı ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazların satışında özel matrah uygulanması.  Bu işlemlerde matrah, araç veya taşınmazın alış bedelini düştükten sonra kalan tutar olacak.

Kafanız karışmış olabilir. Bu konuyu bir örnekle açıklayayım.

Ticari faaliyeti araç alış-satışı olan (X) Ltd. Şirketi, vergi mükellefi olmayan Ali Bey’den 100.000-TL değerinde bir ticari araç almış ve bu aracı aynı gün 120.000-TL (KDV Dâhil)’ ye Mehmet Bey’e satmıştır. (Araç ticari olduğundan KDV oranı %18’dir.)

ESKİ KANUNA göre, (X) Ltd. Şirketi araç alışında Ali Bey’e KDV ödemese de satış faturasını 120.000-TL (101.695 TL matrah, 18.305 TL KDV) olarak kesecekti. Faturanın KDV’si 18.305-TL’yi Maliyeye ödeyeceğinden şirketin kasasında 1.695-TL kalacaktı. Yani bu işten şirket 1.695-TL kazanacaktı.

YENİ KANUNA göre , (X) Ltd. Şirketi, aracı aynı fiyata sattığında satış bedeli olan 120.000-TL’den alış tutarı olan 100.000-TL’yi düşüp, arada kalan fark (20.000-TL) üzerinden KDV hesaplayacak. Bu durumda şirket, Maliyeye 3.050-TL ödeyecek, şirketin kasasına da 16.950-TL kalacak.

Diğer bir ifade ile yasadan önce 18.305-TL vergi maliyeti olan (X) şirketinin değişiklik sonrası vergi maliyeti 3.050-TL’ye düşecek.

Yazının başlığındaki sorunun cevabına gelince…

İkinci el araç veya gayrimenkul satışı ile iştigal eden kişi veya kuruluşların üzerindeki bu anlamsız vergi yükü kaldırıldığından hem ikinci el taşıtların hem de gayrimenkullerin fiyatlarında bir düşüş olacak.

Bu düşüş, ikinci el binek araçlar ve %1 KDV ile satılan gayrimenkuller için çok fazla bir anlam ifade etmese de ticari araçlarda ve özellikle ofis olarak alınıp satılan gayrimenkullerde epeyce kendini hissettirecek.

KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE…

Bir de olayın kayıt dışı ile mücadele boyutu var.

Yıllardır ikinci el araç veya gayrimenkul alımında KDV olmaması, satışta ise KDV’nin satış bedeli üzerinden hesaplanması, uygulamada sorunları da beraberinde getirmekteydi. Hal böyle olunca satıcılar ya fiyatları yukarı çekiyor ya da mükellef olmayan yakınları (Anne, baba, eş, amca vb.) üzerinden alım-satım yaparak kayıt dışına yöneliyordu.

Yeni uygulama, ikinci el araç veya gayrimenkul ticaretindeki kayıp ve kaçağı önleme konusunda ne denli işe yarayacak bekleyip göreceğiz.

Malumunuz burası Türkiye…

Özellikle vergi konusunda o kadar çok yasal boşluk var ki.

Doğal olarak da yasalar çerçevesinde, yasa boşluklarından istifade etmeyi iyi bilen bir milletiz… 

Not: Soru ve görüşleriniz için iletisim@ozkantastan.com adresine mail atabilirsiniz.