BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,88
ALTIN 2.430,50
HABER /  GÜNCEL

Yemin Atatürkün yemini

Kuvayı Milliye Derneği Mersin Şube Başkanı Canay, Kuvayı Milliye yemininin, Atatürk'e ait olduğunu iddia etti!

Abone ol

KUVAYI Milliye Derneği Mersin Şube Başkanı emekli polis memuru Kemal Canay, Kuvayı Milliye yemininin, Atatürk’ün 1919’da milli mücadeleye başladığı dönemde yaptırdığı yemin olduğunu, bunun olumsuz yanı bulunmadığını iddia etti. Görüntüler nedeniyle polisin ifadesini alıp serbest bıraktığı Canay, yemin törenlerinin derneğin genelde tüm toplantılarında yapıldığını, ‘bu uğurda ölmek var, öldürmek var’ sözlerinin ise Atatürk’ün milli mücadeleden önce sarf ettiği sözler olduğunu savundu.

Kuvayı Milliye Dernekleri’nde masaya silah, Kuran- ı Kerim, karanfil konularak yapılan yemin görüntülerinin ortaya çıkması üzerine, yemin törenine katılanlardan biri olan Mersin Şube Başkanı Kemal Canay, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla, Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi’nde ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Yayınlanan görüntülerin geçen yıl ekim ayında derneğin kuruluşu nedeniyle Mersin’de Kervan Düğün Salonu’ndaki iftar yemeğinde çekildiğini doğrulayan Canay, şunları söyledi:

“Bu iftar yemeğine sayın Genel Başkanımız Fikri Karadağ’ı da davet ettik. Bu yemek, halka açık bir iftar yemeğiydi. Yaklaşık 500 kişi katıldı. İftar yemeği devam ederken yemin merasimi ile ilgili konu gündeme geldi. 1919’da Atatürk’ün Samsun’a çıktığı zaman arkadaşlarına yaptırmış olduğu Kuvayı Milliye yemin metni bu yemekte de okundu.'' İftar yemeğinde silah, Kuran- ı Kerim ve bayrak üzerine yemin edildiğini belirten Canay, şöyle devam etti:

“Tabii oradaki silah, sembolik bir tabancaydı. Bayrak bizim bayrağımızdır, Kuran- ı Kerim, bizim Kuran- ı Kerimimizdir. Atatürk de arkadaşlarına yemin ettirirken, aynı değerleri masaya koyarak yemin ettirmiştir. Öldürme, ölme konusu ise Atatürk’ün Erzurum’da arkadaşlarına hitaben yaptığı konuşmada, Milli Mücadele, Kuvayı Milliye uğrunda, Kuvayı Milliye yemininin arkasında, Kurtuluş Savaşı’nda tehlikenin olduğunu, yaralanmanın, ölmenin olduğunu, ölme durumunda da kalınabileceğini, gerektiğinde öldürülebileceğini, vatanın savunmasında canların ortaya konulacağından söz ettiği konuşmalardır. Yemin töreninden önce Genel Başkanımız da bu konuşmadan alıntılar yapmıştır.''

Kaynak: Milliyet