BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Fenerbahçe düşmanı(!) anlattı

Fenerbahçe'nin 100. yıl marşı için aşırdığı 1 Mayıs marşısının bestecisi kim biliyor musunuz? Fener düşmanı(!) yazdı;

Abone ol

Kıraç'ın yaptığı 100. yıl marşının "1 Mayıs" marşının kopyası olduğuna ünlü müzisyen Zülfü Livaneli de katılıyor.

Livaneli, bir kaç yıl önce Selçuk Yula tarafından "Fener düşmanı yazar" olarak ilan edilmişti. Ancak ünlü sanatçı bu iddiaya "takım tutmuyorum ama Fener sempatizanıyım" yanıtını veriyor.

Bugünkü köşesinde Fener düşmanı (!) olmasının öyküsünü yazdıktan sonra sözü 100. yıl marşına getiriyor ve; "Evet; bence de benziyor. Hatta benzerlikten de öte" diyor.

1 MAYIS'IN BESTECİSİ KİM?

Bu soruya yanıtı Zülfü Livaneli bir ilginç bir 1 Mayıs öyküsü ile cevap veriyor;

"Theodorakis bir gün bana dedi ki: “Paris’te 1 Mayıs’ta yürüyenleri izliyordum. Baktım Türk grubu benim şarkımı söyleyerek geçti.” Bu durum büyük besteciyi epey memnun etmişti.

Gerçekten de 1 Mayıs marşı Costa Gavras’ın, Vasili Vasilikos’un romanından uyarladığı Z filmine Mikis Theodorakis’in yaptığı besteden alınmıştır.

Şimdi de bu ezgi Fenerbahçe marşı olmuş.
Böylece Mikis Thedorakis, Fenerbahçe marşı bestelemiş oluyor."

Zülfü Livaneli, Mikis Thedorakis'e bir mail atarak, melodisinin Fenerbahçe'ye marş olduğunu bildirecek. Thedorakis'in buna sevineceğini söylüyor ve "Sevineceğine eminim, çünkü Fenerbahçe’yi o da çok seviyor" diyor.

MİKİS THEDORAKİS KİM?

29 Temmuz 1925'te Yunanistan'ın Hios Sakız adasında, Giritli bir baba ve
İzmir-Urlalı  bir annenin oğlu olarak dünyaya geldi. Çok küçük yaşlarda müziğin büyüsüne kapılan Mikis Thedorakis, Yunanistan'ın en ünlü bestecileri arasında.

1986 yılında Türk-Yunan Dostluk Derneği'ni kurdu; aynı dönemde İstanbul'da verdiği konserler büyük ilgi topladı.  Theodorakis 1000 dolayında şarkı yazdı. Çok sayıda senfoni, bale, opera ve oratorya besteledi. //