BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Yemen'deki silahlar için MİT devrede!

Dışişleri Bakanlığı, Yemen'de bulunan silahlar için MİT'in devrede olduğunu duyurdu.

Abone ol
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Yemen’de bisküvi kolileri içinde bulunan silahların Mersin gümrüğünde kırmızı hat uygulamasından geçirildiğini duyururken, Ankara’nın olayda yabancı istihbarat birimlerinin parmağı olup olmadığını da araştırdığı öğrenildi.
 
Dışişleri Bakanlığı,  Yemen makamlarıyla nota teatisinde bulunarak bilgi paylaşımında bulunurken, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile devletin diğer ilgili birimleri de devreye girdi.
 
YEMEN’LE TEMAS 
 
Edinilen bilgiye göre Türkiye, Sana Büyükelçiliği üzerinden Yemen makamlarıyla irtibata geçerek, özel bir şirkete ait kuru yük gemisi ile yine özel bir şirkete ait bisküvilerle ilgili talep yazışmalarını ve konşimento numaralarını istedi. İstihbarat birimleri de gemiye yüklemenin yapılış şekli ve seyrüseferiyle ilgili bilgi toplamak için harekete geçti. Bir yetkili, “Yemen tarafından ayrıntılı bilgiler geldiğinde de bunu istihbarat birimleriyle paylaşacağız. Biz de elimize geçecek diğer bilgileri de Yemen’e ileteceğiz” dedi.
 
SENARYOLAR 
 
Ankara’nın soruşturmasında, Türk gemisinde bulunan silahların,  Türkiye’nin Suriye’ye ait sivil bir yolcu uçağını askeri malzeme taşıdığı gerekçesiyle mecburi inişe zorlayıp malzemeye el koymasına karşı Esad destekçisi bazı çevrelerce yapılmış bir misilleme olup olmadığı da  dikkate alınıyor.   Dikkat çekilen bir diğer unsur da, ABD’nin El Kaide gibi radikal dinci unsurları devre dışı bırakarak Suriyeli muhalifleri Katar’da yeniden örgütlenme yolunu açmaya çalıştığı bir zamanda, Türkiye ile ilgili bu iddianın ortaya atılması oldu.  Bisküvi kolilerinde silah bulunduğu iddiasıyla Türkiye’nin radikal grupları silahlandırdığı izlenimi  yaratılması ve Suriyeli muhalifler konusunda tamamen devre dışı bırakılma çabası da göz ardı edilmiyor. Bir yetkili, “Bunlar senaryolar. Ancak Ortadoğu’da her türlü oyunun döndüğünü unutmamak lazım” dedi.