BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Yemen'de Şii isyancılardan 'darbe girişimi'

Başkent Sanaa'da başkanlık sarayı yakınlarında Şii isyancılarla hükümet güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken, hükümet bakanlarından biri olan biteni 'darbe girişimi' olarak niteledi.

Abone ol

Yemen'de Şiilerden oluşan Husi milisleri ile ordu güçleri arasında başkanlık sarayının yakınlarında şiddetli çatışmalar yaşandı, hem saraya hem de başbakanlık konvoyuna saldırı düzenledi.

Milislerin devlet televizyonunu ve resmi haber ajansı Saba'yı da ele geçirdiği bildirilirken, hükümet bakanlarından biri çatışmaları "darbe girişimi" olarak niteledi.

Pazartesi günün erken saatlerinde başlayan çatışmaların son aylarda Yemen yönetimine karşı gerçekleştirilen en büyük meydan okumalardan biri olduğu yorumları yapılıyor.

İsyancılar daha önce Başkan Abdrabbuh Mansur Hadi ile bir anlaşma imzalamış ve birlik hükümeti kurulduktan sonra yönetimini ele geçirdikleri başkent Sanaa'dan ayrılacaklarına söz vermişlerdi.

Ancak milisler geri çekilmediler ve ülkenin çoğunlukla Sünni olan orta ve batı kesimlerindeki varlıklarını da artırdılar.

Enformasyon Bakanı Nadia Sakkaf, isyancıların devlet medyasının da ele geçirdiğini söyleyerek, Associated Press haber ajansına "Bu darbeye doğru bir adımdır ve devletin meşruiyetini hedeflemektedir" dedi.

Bakan isyancılar ile hükümet arasında bir ateşkes imzalanadığını da söyledi ama çatışmaların durmadığı bildiriliyor.

Özel kalem kaçırılmıştı

Hisham el Omeisy isimli bir aktivist Twitter hesabından sokaklarda cesetlerin yattığı mesajını paylaştı.

Hükümet güçleri ile Husiler arasındaki gerilim, isyancılar Cumartesi günü başkanın özel kalemini anayasa taslağı ile iligli bir görüşme öncesinde kaçırdıklarında yükselmişti. İsyancılar anayasa taslağına karşı çıkıyor.

Şii İslam'ın bir kolu olan Zaidizm mensubu Husiler, 2004'ten bu yana daha fazla özerklik elde etmek için ayaklanma halinde.

2011 yılında uzun süredir iktidarda olan Başkan Ali Abdullah Salih'i koltuğundan indirdiler.

Husilere muhalif olanlar ise grubun Yemen'in kuzeyini 1962'ye kadar neredeyse 1000 yıllık bir süre zarfı boyunca yönetmiş olan Zaidi yönetimini yeniden kurmak istemekle suçluyor.

Husiler Sünnileri korumaya yeminli olan Yemen'de El Kaide isimli örgütle de savaşıyor.