BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi ülkeyi terk etti

Yemen'in başkenti Sana'yı ele geçiren Husiler Aden'e ilerlerken, Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi'nin deniz yoluyla kentten kaçıp ülkeyi terk ettiği belirtiliyor.

Abone ol

Yemen'in başkenti Sana'yı ele geçiren Husiler Aden'e ilerlerken, Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi'nin deniz yoluyla kentten kaçtıp ülkeyi terk ettiği belirtiliyor.

Associated Press haber ajansına göre Yemenli yetkililer, Hadi ve beraberindekilerin iki gemiyle, yoğun güvenlik önlemleri altında Aden limanından ayrıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı'nın nereye gittiği açıklanmadı. Hadi'nin hafta sonunda Mısır'daki Arap Birliği Zirvesi'ne katılması bekleniyordu.

Abdurrabu Mansur Hadi'nin Şubat ayında Sana'da ev hapsinde tuıtulurken kaçıp sığındığı Aden'in düşmek üzere olduğu ve Aden'e 60 kilometre uzaklıktaki El-Anad hava üssünü de ele geçiren Husi milislerinin şehre saldırı hazırlığında olduğu belirtiliyor.

Söz konusu hava üssü, kısa süre öncesine kadar ABD askerlerinin kaldığı ve Yemen ordusuna El Kaide ile mücadele konusunda teknik destek verdiği bir karargah niteliğindeydi.

Üssün ele geçirildiğini televizyonlardan duyuran Husiler, 'Amerikan kuklası' olarak tanımladıkları Cumhurbaşkanı Hadi'yi yakalayacak kişilerin de ödüllendirileceğini söyledi.

BM'ye 'harekete geçin' çağrısı

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden, "gönüllü ülkelerin" Şii isyancı Husiler'i durdumak için düzenleyeceği bir operasyona onay vermesini istemişti.

Hadi, Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği mektupta, isyancılara karşı "meşru idarenin her türlü yolla" desteklenmesine izin verecek bir karar çıkarılması çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı daha önce de Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Arap Birliği'ni müdahaleye çağırmıştı.

Husiler'in Salı günü güneydeki iki kenti ele geçirdiği haber veriliyor.

İsyancılar Ocak ayında başkent Sana'yı ele geçirmişler, Hadi'yi ev hapsine almışlar ve beş kişilik bir "Başkanlık Konseyi" oluşturmuşlardı.

Ancak Cumhurbaşkanı Hadi ev hapsinden kaçmayı başararak Aden'e gitmiş ve 'Görevimin başındayım' mesajını vermişti.

Yemen'deki krize, bölgesel rakipler İran ve Suudi Arabistan'ın da dahil olabileceği belirtiliyor.

Salı günü Suudi Arabistan'ın zırhlı birliklerini Yemen sınırına kaydırmaya başladığı bildirilmişti.