BIST 10.287
DOLAR 32,26
EURO 34,72
ALTIN 2.397,12
HABER /  GÜNCEL

Yemen: Câr kenti yeniden ordunun elinde

Yemen'in güneyinde yer alan Câr kentinde, dün gece el Kaide militanlarıyla şiddetli çatışmaya giren ordu birliklerinin kenti geri aldığı bildirildi.

Abone ol

Yemen'in güneyinde yer alan Câr kentinde, dün gece el Kaide militanlarıyla şiddetli çatışmaya giren ordu birliklerinin kenti geri aldığı bildirildi.

Ancak Fransız Haber Ajansı AFP, yöredeki görgü tanıklarına dayanarak, el Kaide militanlarının silahları ve evlerdeki eşyayı alarak Şukra yöresine doğru kaçtıklarını belirtti.

Yemen askerleri, geçen yıl militanlarca ele geçirilen güneydeki Abyan eyaletinde yeniden kontrolü sağlamaya çalışıyorlar.

Câr kenti, bir yılı aşkın zamandır Arap yarımadasında el Kaide'nin yan kolu olarak faaliyet gösteren Ensar el-Şeria grubunun kontrolü altındaydı.

2011'de hükümet karşıtı protestolara ve ayrılıkçıların eylemlerine sahne olan Yemen'de, Mayıs ayında ABD desteğindeki ordu, el Kaide ile ilişkili güçlerin kontrolündeki kentleri geri almaya girişti.

Reuter ajansının haberine göre, 100 binden fazla nüfuslu Câr kentini geri almak için verilen savaşta çoğu militan olmak üzere en az 24 kişi öldü.

Kent sakinleri, militanların, kentte yol açtıkları zarar dolayısıyla halktan özür dileyen ve af dileyen el ilanları bıraktıklarını anlatıyorlar.

Yemen, Arap dünyasının en yoksul ülkesi ve dünyada en fazla su darlığı çekilen ülke. Ülkenin kuzeyindeki çatışmalar yüzünden 350 bin dolayında insanın evlerini bırakıp kaçmak zorunda kaldığına inanılıyor.