BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Konteyner kentte güvenlik üst düzeyde

Yaklaşık 11 bin sığınmacının barındığı Kilis konteyner kentinde güvenlik tedbirleri üst düzeye çıkarıldı

Abone ol

Suriye'de 26 Mart 2011 günü Dera kentinde 16 öğrencinin tutuklanmasıyla başlayan isyan dalgasından sonra 29 Nisan tarihinde ülkelerindeki iç kargaşadan kaçarak Türkiye'ye gelen sığınmacıların sayısında, her geçen gün artış yaşanıyor.

Türkiye'de; Kilis'te konteyner kent, Hatay ve ilçelerinde, Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçesinde, Şanlıurfa'nın da Ceylanpınar ilçesinde 9 çadır kent kuruldu. Sığınmacılar için Türkiye'de ilk, dünyada sayılı konteyner kentlerden biri olan Kilis konteyner kenti sınırına sıfır noktasındaki Öncüpınar Hac Konaklama Tesisleri'nin içerisine, 339 bin metrekare üzerine konteyner kent inşa edildi. 12 bin kapasiteli konteyner kent içerisinde 2 bin 100 konteyner, iki tane bin kişilik cami, üç market, bir lise, iki ilkokul, bir çocuk kreşi, oyun parkları ve sosyal alanlar inşa edilirken, güvenlik için de titiz bir çalışma yapılarak son sistem teknolojiler kullanılıyor.

GİRİŞ VE ÇIKIŞLAR PARMAK İZİ VE X-RAY CİHAZI İLE YAPILIYOR

Konteyner kente girişler parmak izi ile yapılıyor. 11 bin Suriyeli sığınmacının çocuktan yaşlısına kadar hepsinin kayıtları yapılırken parmak izleri alındı. Alınan parmak izleri bilgisayar ortamına yüklenerek, giriş çıkış yapan sığınmacıların geçişi, parmak izi cihazına parmaklarını okutarak sağlanıyor. Parmak izi eşleşmesi tutmayan kişilerin girişlerine ise izin verilmeyeceği bildirildi. Suriyeliler ve eşyaları, kente X-ray cihazından geçerek giriş ve çıkış yapıyor.

MOBESE VE ZIRHLI KULELER YERLEŞTİRİLDİ

Türkiye'de şu zamana kadar Suriyeli sığınmacıların barınma, yiyecek ve diğer ihtiyaçları için 160 milyon TL harcandığı bildirildi. Suriyeli sığınmacıların kaldığı konteyner kent 24 saat MOBESE kameralarıyla gözetim altında tutuluyor. 16 gözetleme kulesi konulan kentte, çevik kuvvet polis memurları zırhlı kulelerde nöbet tutuyor. Konteyner kente giriş yapmaya çalışan veya kente yaklaşmaya çalışan kişi ya da kişiler, kulelerde bulunan polisler aracılığıyla konteyner kentteki polis amirliğine bildirilerek, anında müdahale ediliyor. Ayrıca konteyner kentte giriş çıkış yapan araçlar için, özel araç rampası yapılarak giriş izni bulunan araçlar sistemden kontrol edildikten sonra geçiş yapabiliyor.