BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Yemen: askerler Suriye'de 'öğrenciydi'

Yemen Savunma Bakanlığı, Suriye'de isyancılar tarafından yakalandığı iddia edilen askerlerin evlerine dönmekte olan askeri öğrenciler olduğunu söyledi.

Abone ol

Yemen Savunma Bakanlığı, Suriye'deki isyancılar tarafından yakalandığı iddia edilen askerlerin hükümet güçlerinin tarafında savaşmak için ülkeye gönderildiğini yalanladı.

BBC Arapça Servisi'ne konuşan bir yetkili, askerlerin Halep'te bulunan bir askeri akademide öğrenim gördüğünü; Yemen'e dönerken de alıkonulduğunu söyledi.

Suriye'de hükümet güçlerine karşı savaşan İslamcı muhalif gruplardan El Nusra Cephesi'nin, ülkedeki ayaklanmayı bastırmak üzere gönderilen Yemen askerlerini yakaladığını öne sürdüğü bir videoyu yayımladığı bildirildi.

Video görüntülerinde beş kişi Yemen'e Beşar Esad'a destek vermekten vazgeçmesi çağrısında bulunuyor.

Cihad yanlısı internet forumlarında yayımlanan dört dakikalık videoda, bir tanesinin yarbay olduğu görülen beş kişinin kimlikleri ve askeri üniformaları içerisinde fotoğrafları görülüyor.

Video görüntülerinin gerçek olup olmadığı doğrulanamadı.

Reuters haber ajansı Yemenli bir insan hakları grubunun, beş Yemenli subayın Halep'te bulunan askeri akademide öğrenci olduklarını, ancak Ağustos ayında kaybolduklarını açıkladığını bildirdi.

Hood adlı insan hakları grubunun Reuters'a yaptığı açıklamaya göre, eğitimlerini tamamlayan subaylar Yemen'e dönmek üzere, Şam'a giderken ortadan kaybolmuş.

El-Nusra Cephesi ya da Suriye Halkının Savunma Cephesi olarak addedilen grup, Suriye'de savaşmak üzere başka yerlerden dönen cihad savaşçılarını da bünyesinde barındırdığını söylüyor.

Grup, hükümet yanlısı pek çok hedefe gerçekleştirilen saldırıların sorumluluğunu üstlenmişti.

'Tüm bağlarını kopar'

Fotoğrafta beş kişi Arapça yazılarla "El Nusra Cephesi" armasını taşıyan siyah bir bağrağın altında otururken görülüyor.

Videoda subaylardan birinin isyanların bastırılmasına yardım etmek üzere Şam'a gönderildiklerini söylediği bir röportaja da yer veriliyor.

Görüntülerde, kendisini Muhammed Abdo Hezam el-Meleyki olarak tanıdan kişi "Yemen hükümetinden tüm lojistik ve askeri bağlarını kesmesini istiyorum, çünkü Beşar el-Esad rejimi kendi halkını öldüren bir rejim ve buraya geldiğimizde kendi gözlerimizle de gördüğümüz bu" diyor.

Eylemciler Esad'a karşı geçen sene başlatılan ayaklanmalar sırasında yaşanan şiddet olaylarında 27 bin kişinin hayatını kaybettiğini tahmin ediyor.

Kendi ülkesinde de ayaklanan İslamcılarla savaşan Yemen hükümeti, Esad'ın Suriye'deki ayaklanmaları bastırmak üzere kullandığı taktikleri eleştirmeyi reddediyor.