BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Yazarlara göre başkan kim olacak?

Kadir Topbaş, İdris Güllüce ve Veysel Eroğlu arasında geçen yarış, yazarların penceresinden nasıl gözüküyor?

Abone ol

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı yarışında son aşamaya gelindi. 6 adayla başlayan yarış 3 isme indi. Kimi çevrelere göre de iki kişiye indi.

Köşe yazarları da halkın merak ettiği bu soruya kendi pencerelerinden aday tahmini yaptı.

İşte bazı yazarları tahminleri:

Milliyet'ten Serpil Yılmaz "Topbaş ve Güllüce ikilemi" başlıklı yazısında

Güllüce'ye bakarsak, en önemli özelliği İstanbul'da Tuzla'yı alarak, kapatılan RP'nin ilk belediye başkanı. 1992, yani üçüncü dönemdir Tuzla'da... Aynı dönemde Erdoğan, RP İstanbul İl Başkanı'ydı. Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'in Tuzla'daki evinin kanalizasyonunu yapmak bile Güllüce'ye düşmüştü. Haydarpaşa Meslek Okulu'nu okurken Demirel'in Başbakanlık Bursu ile eğitimini sürdürdü. Yıldız Teknik Üniversitesi'nden mezun oldu.
Topbaş gibi...

Topbaş veya Güllüce için "Hangisi Erdoğan'a daha yakın" sorusu anlamlı değil.
Eğer "gençlik" faktör ise Güllüce tercih edilebilir.
Topbaş'a gelince... Beyoğlu daha bir İstanbul. İstanbul sakinleri, sivil toplum örgütleri ile yakın ilişkide. İstanbul'un önemli bir kültür ve eğlence merkezi Beyoğlu'nda uzlaşı gösterdi. İstanbul'u turizm ve finans merkezi haline getirme hedefini dile getiren Erdoğan, Topbaş'ın bu kesimlerden açıkca destek almasını kayıda geçiyordur. Önceki akşam Topbaş iş dünyası, asker ve spor camiasından bir grupla yemekteydi. Erdoğan'ın İstanbul adayı olduğu günlerde, Bülent Eczacıbaşı'nın evinde yemek yediği gibi...

Sabah'ta Ahmet hakan Coşkun ise Kadir Topbaş'ın aday olacağını iddia ediyor 

KADİR TOPBAŞ ADAY: Ve artık iş bitti.. Tayyip Erdoğan, vefayı tercih etti, AKP kurmayları da Erdoğan'ın tercihine saygı gösterdi.. Sonuçta Kadir Topbaş'ın adaylığı üzerine ittifak sağlandı.. Topbaş'ın aday olarak belirlendiği bilgisi, İstanbul'da ortaya çıkan diğer aday adaylarına da duyuruldu.. Artık iş, Kadir Topbaş'ın adaylığının kamuoyuna ilan edilmesine kaldı..
GÜLLÜCE NE OLACAK?: AKP yetkilileri, yarışın diğer güçlü ismi İdris Güllüce için ise uygun bir yer arıyor.. Bu konuda iki yaklaşım var: İdris Güllüce ya "Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri" olarak "ikinci adam" olacak ya da Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacak.. Güllüce'nin Erzurum'a sıcak bakmadığı söyleniyor..

Gündem malum, yerel seçimler, nefesler tutulmuş. Artık kaçınılmaz İstanbul AKP'nin olacak ve REİS'e en yakın olan 'İstanbul'u alacak. Anketler, teşkilatın genel eğilimi ya da bir başka etken değil bizzati REİS'in gönlü pusula olacak sandığa. Reis ne derse o olacak...

Akşam'dan Güler Kömürcü ise tam tersini söylüyor. Ona göre Erdoğan'ın arkadaşı Güllüce'nin aday olacağını emin bir şekilde belirtiyor.

Erdoğan'ın gönlü 'İstanbul, İdris GÜLLÜCE'nin' diyor. İddiaya giriyorum ey okur, Reis'in gönlünden Güllüce geçiyor, bu aslında bir 'yarın yazısı', o niyete okuyun... Peki niye bu kadar eminim, çünkü üst bölümde de belirttiğim gibi 'kriter en-een yakınlık ve de en yakın da işte Güllüce. 27 yıllık yol arkadaşı, hatta kimilerine göre REİS'in karakutusu, REİS'in etrafındaki ağır abilerin de yakını. Yakının da yakını, operasyon arkadaşı.

Dünden Bugüne Tercüman yazarı Nazlı Ilıcak, kesin konuşmaktan kaçınıyor ve sürprizin olabileceğini yazmış.

Çarşamba günü hem Eroğlu, hem Topbaş ile görüşme fırsatını buldum. Eroğlu, gazetemizi ziyarete gelmişti; Genel Yayın Müdürü Metin Yılmaz,Rauf Tamer ve Mehmet Ali Ilıcak ile birlikte kendisini misafir ettik; İstanbul'u, projelerini ve hayallerini konuştuk. 

Eroğlu, Tayyip Erdoğan ile anılar anlattı bize. 8 yıllık İSKİ serüveninden söz etti. "Sanki bütün İstanbul'u sırtımda taşıyor gibiydim. 8 yıl uykuya kanamadım" dedi. 8 ayda Adalar'a su getirmişlerdi. 2 Nisan 1996'da temel atılmış, daha o gün projenin bitiş tarihi, Ekim ayı olarak ilân edilmişti. Japonlardan, inşaatın bitiş tarihini istedikleri gün, aralarında lâtife yollu şöyle bir konuşma cereyan etmişti:
-Biz temel attığımız zaman açılış yapılacağı günü de ilân ederiz.
-Ya zamanında yetiştiremezsek.
-O zaman sizi bir kayığa bindirip, suya atarız. Ayağınızı da deniz altına döşenen bloklara bağlarız.
Eroğlu'nun muhatabı olan Japon'un verdiği cevabı mı merak ediyorsunuz? İstifini hiç bozmamış ve "Bunu da sözleşmeye yazacak mısınız?" diye sormuş. Veysel Eroğlu, Ada'da inşa edilen çeşmenin adını kendisi koymuş: "Vuslat Çeşmesi"

Kadir Topbaş ile hukukumuz eskilere dayanıyor. 28 Şubat döneminde dost muhitlerde biraraya gelirdik. Ayrıca, Belediye Başkanı sıfatıyla kızımın nikâhı da o kıydı. Bu yakınlığa binaen yeni tıraş olduğunu görünce dayanamadım: "Damatlık tıraşı olmuşsunuz?" dedim. O da gülerek cevap verdi: "Eee ne de olsa, görücüye çıkıyoruz."
Aşağıda iki başkan adayının İstanbul için projelerini ve sorularımıza verdikleri cevapları yayınlıyoruz.
 

Dünden Bugüne Tercüman yazarı Cengiz Çandar'ın gönlü Kadir Topbaş'tan yana.

Kadir Topbaş, bir mimar ve sanat tarihi doktoru. Adı geçen aday adayları arasında, yarım yüzyıldır aralıksız İstanbul'da yaşamış olan tek kişi. İstanbul'u, İstanbul yapan “markalar"dan biri olan Saray Muhallebicisi'nin sahibi...Kendisinden ilginç bir gözlem dinledim; bu kış artan ölçüde gerçekleşen kar yağışını “İstanbul'un ekolojik dengesinin geri dönüşü" olarak niteledi. Bundan böyle, gelecekte karlı kışlar beklemeli ve buna hazırlıklı bir yaşam tarzı ve alt yapı oluşturmalıyız...

Kadir Topbaş, İstanbul belediyesinin başına geçmek için, beş yıllık parlak bir staj dönemi geçirdi. Beyoğlu Belediye Başkanı idi. Cumhuriyet yıllarına dek, adeta İstanbul sözcüğüyle eş önemde anılan Pera'nın. Beyoğlu (Pera) deyince, belediye sınırları neleri ve nereleri kapsamıyor ki. Kasımpaşa da, Hasköy de, Gümüşsuyu da, Galata da, Tepebaşı da, Cihangir de, Dolapdere de, Hacıhüsrev de orada
.

Yine aynı gazetenin yazarlarından Emin Pazarcı ise yine Kadir Topbaş'ı favori gösteren yazarlar arasında yer alıyor

İstanbul'da durum kesinleşmiş gibi. Ali Müfit Gürtuna'nın, İktidar Partisi'nden aday gösterilmeyeceği artık net olarak belli. Tayyip Erdoğan'ın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi için aday göstereceği isim, Kadir Topbaş gibi görünüyor.
Aslında, yapılan bütün anketlerde Ali Müfit Gürtuna önde çıkıyordu. İktidar, Gürtuna'yı İstanbul'da aday gösterseydi, rahatlıkla sonuç alabilirdi.
Buna rağmen Başbakan, Müfit Gürtuna isminin üzerini çizdi.
"Niye" derseniz?...
Çünkü, İstanbul için ölçü belli:
Gürtuna, başkanlık koltuğuna oturur oturmaz, Tayyip Erdoğan'a tavır aldı. Üstelik, sadece bununla da kalmadı. Başkanlık görevinde, Tayyip Erdoğan'ın ekibi ile de ters düştü. Onlarla da mücadele etti. Erdoğan ise, bunu bir köşeye yazdı.
İşte bu yüzden mücadelede Kadir Topbaş öne geçti.
Erdoğan, ağırlığını Topbaş'tan yana koyacak. Çünkü, Topbaş ilk günden bu yana kendisi ile birlikte hareket etti. Erdoğan'a vefa gösterdi.