BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.435,73
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Yazar, çevirmen Hasan Anamur hayatını kaybetti

Yazar, çevirmen, eleştirmen ve öğretim üyesi Hasan Anamur, 77 yaşında yaşamını yitirdi. Anamur'un cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Abone ol

Yazar, çevirmen, eleştirmen ve öğretim üyesi Hasan Anamur, 77 yaşında yaşamını yitirdi. Anamur'un cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Ankara'da 1940'ta dünyaya gelen Hasan Anamur, 1959'da Saint Joseph Fransız Lisesi'nin ardından 1965'te Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Kürsüsünü bitirerek aynı kürsüye asistan atandı.

Anamur, 1971'de doktor, 1979'da ise doçentlik unvanını aldı ve Uludağ Üniversitesi'nde görev yapmaya başladı.

Üniversitede hayata geçirdiği, Gösteri Sanatları Etkinliği, Bursa Devlet Tiyatrosu sanatçılarının da katkılarıyla Bursa, İstanbul, Ankara, ve İzmir'de, aralarında  "Keşanlı Ali Destanı", Gözlerimi Kaparım, Vazifemi Yaparım", "Barış", "Fizikçiler" ve "Kel Şarkıcı"nın da olduğu çeşitli oyunları sahneleyen Anamur, profesör unvanını 1989'da aldı.

FRANSA'DA ÇALIŞTI

Anamur, 1991'de Fransa'da François-Rabelais (Tours) Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü'nde konuk profesör olarak ders verdi, 1992'de Fransız hükümetinden "Palmes Academiques" nişanını aldı.

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde 1992'de Fransızca Mütercim Tercümanlık Bölümü'nü kuran Anamur,  2003 yılına kadar bölümün başkanlığını yaptı. 

Hasan Anamur'un gazete ve dergilerde, çok sayıda oyun ve eleştirilerinin yanı sıra tiyatro üzerine incelemeleri yayımlandı.