BIST 10.131
DOLAR 32,39
EURO 34,82
ALTIN 2.402,25
HABER /  EKONOMİ

Yatırımcı ne yapmalı

Piyasalardaki çalkantı ve belirsiz süreç daha ne kadar sürer? Yatırımcı ne yapmalı? Uzmanlar yorumluyor.

Abone ol

Ekonomistler, mevcut makro ekonomik ortamın, özellikle ABD'de mali sektörle ilgili kaygıların yatırımcıları altına yönelttiğini, dolardaki aşağı yönlü eğilimin ve genel belirsizliğin altın piyasasını desteklediğini söyledi.

CEBECİ: YURTDIŞI KAYNAKLI, DAVA ÇOK ETKİLEMEDİ

Ntvmsnbc'ye konuşan JP Morgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci, piyasalardaki hareketin yurtdışı kaynaklı olduğunu, AK Parti’nin kapatılmasına ilişkin davanın etkisinin sınırlı olarak görüldüğünü söyledi.

Cebeci şunları söyledi: “Yurtdışında Bear Stearns’ün sorun yaşaması sonrasında benzer sorunların da olabileceği endişesiyle borsalarda düşüşler var. Bu endişe Türkiye’yi etkiledi. Bunun üstüne yurtiçi gelişmeler tuz biber ekti ama çok da korkulacak ölçüde bir etkisi olmadı. Arada bunun gibi yurtdışı kaynaklı dalgalanmalar olacaktır. Küresel finansal piyasalar ne zaman durulursa, Türkiye de o zaman durulur. Yılın ikinci yarısına kadar dalgalanmalar olacak. Bugün piyasalarda korktuğumuz kadar bir tepki olmadı. O da TL enstrümanların teknik gücünü gösteriyor. Yabancıların elinde az kağıt var, Türk bireysel yatırımcı dolara yatırım yapmış durumda. Ekstra bir dolar talebi görünmedi.”

EDİZ: PANİK YOK, DOLARDAKİ ÇÖKÜŞ BİZE YARIYOR

CNBC-e’ye konuşan Lehman Brothers Ekonomisti Tolga Ediz şunları kaydetti: “Yatırımcılar son gelişmeleri panikle karşılamış değil; çünkü önemli olan yurtdışında olan biten. Geçen Nisan’da gördüğümüz hareketle karşılaştırınca o zaman Türkiye’de risk primi çok daha düşüktü. Orada siyasi şok çok daha büyüktü. O dönemde ciddi türbülans yaşamadık. Ama artık konjonktür değişti. Daha uzun soluklu bir problemle karşı karşıyayız. Bunun, siyasetin ve piyasanın üzerinde Demokles’in Kılıcı gibi bir etkisi var. Önümüzdeki süreçte ortam düzeldiğinde, siyasetteki çalkantı nedeniyle başka piyasalar düzelirken biz belki de biraz arkada kalacağız. Daha çok dışarıdaki konjonktüre göre hareket edeceğiz. Borsanın yüzde 70’i yabancılarda o yüzden oradaki etki fazla oldu. TL’de ise yerli yatırımcının eli çok daha kuvvetli. Dolardaki çöküş de bize yardımcı oluyor. Şu aşamada yabancıların çok büyük pozisyonu olmadığı için çıkış da büyük olmadı.”

İşadamları kaygılı
 
İşadamları, borsanın haftaya düşüşle başlaması ve dövizde yaşanan yükseliş nedeniyle kaygılı.
 
Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİFED) Başkanı Süleyman Onatça, piyasalardaki hareketliliğin sadece yurtiçindeki gelişmelerden kaynaklanmadığını, küresel bir sıkıntı yaşandığı söyledi.

Türkiye'nin dünyada yaşanan krizlerden diğer ülkelere göre daha fazla etkilendiğini anlatan Onatça, "Piyasa doğal hareketliliğini yaşıyor, doğal bir tepki. Bunda iktidar partisine açılan davada etkili ancak tek neden değil. Ekonominin düzelmesi için ekonomi kurmayları ve siyasilerin gerekli hassasiyeti göstermesi lazım" dedi. Onatça, yaşanan dalgalanmaların önümüzdeki günlerde bazı ürünlere zam olarak yansıyabileceğini de kaydetti.
 
Çukurova Genç İşadamları Derneği (ÇUGİAD) Başkanı Ayhan Şenbayrak

Dünyada yaşanan gelişmeler nedeniyle bu yılın iyi bir yıl olmayacağını öne süren Şenbayrak, "Türkiye ekonomi dışında çok şeyle uğraşıyor. Dünya olumlu bir süreçten geçmiyor. Ekonomiye odaklanıp atılması gereken adımlar bir an önce atılmalı" diye konuştu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şube Başkanı Bilal Nadir Gök ise yatırımcının her zaman güvenli ülkeleri tercih edeceğini, ancak AK Parti hakkında açılan kapatma davasının Türkiye'nin güvenliğini zedelediğini ileri sürdü. Gök, ülkede yaşanan bir krizin kimsenin faydasına olmayacağını ifade ederek, "Ülkenin ekonomik göstergeleri yerinde, işadamları ve siyasiler itidal içinde davranmalı" dedi.